‘OXI’ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ, ‘ΟΧΙ’ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η οργή , η απογοήτευση και ο φόβος είναι τα τρία συναισθήματα που προκαλούν στους πολίτες οι τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής». Η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνά το 40%, με τα ποσοστά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αγγίζουν ιστορικά δημοσκοπικά χαμηλά. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει αρνητικά την προοπτική ίδρυσης νέων κομμάτων…

Το 64,% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, ενώ μόλις το 33% βλέπει με καλό μάτι αυτή την προοπτική. Εξάλλου, το 56,5% διαφωνεί με την επιλογή του Φώτη Κουβέλη και της Ανανεωτικής Πτέρυγας να προχωρήσουν στην ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς (το 35,6% συμφωνεί), ενώ αντίθετοι με τη δημιουργία ενός νέου φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος από τη Ντόρα Μπακογιάννη είναι το 67,7% όσων μετείχαν στην έρευνα (“ναι” και “μάλλον ναι” απαντά το 26,2%).

Όσον αφορά στα κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται μεν της Νέας Δημοκρατίας με 7,8 ποσοστιαίες μονάδες , αλλά συγκεντρώνει μόλις το 23,4% των προτιμήσεων. Η Ν.Δ. ακολουθεί με 15,6%. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να μπορούν να εισπράξουν τη φθορά του δικομματισμού. Το ΚΚΕ έρχεται τρίτο με 6,7%, ο ΛΑΟΣ ακολουθεί με 4,1% ενώ αρκετά κάτω από το όριο του 3% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας το 2,3% των προτιμήσεων. Κάποιο άλλο κόμμα θα επέλεγε το 7,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο ποσοστό – ρεκόρ του 40,1%.
Η δυσπιστία και η απογοήτευση απέναντι στο υπάρχον πολιτικό σύστημα αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το 56,3% των ερωτηθέντων πιστεύει πως δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αισιόδοξο εμφανίζεται περίπου το 1/3 του δείγματος (32,3%).
Οκτώ στους δέκα διαφωνούν πάντως με την προοπτική πρόωρων εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο, κρίνοντας ότι θα ήταν ζημιογίονες και προβληματικές για τον τόπο. Αντίθετη άποψη έχει μόνο το 13,2%.
Ερωτηθέντες τέλος για το Ασφαλιστικό, οι γνώμες είναι μοιρασμένες μεταξύ όσων εκτιμούν ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες και όσων ζητούν την άμεση απόσυρσή τους. Μόνο το 14,2% δεν τις θεωρεί όμως άδικες. Το 35,2% κρίνει ότι είναι αναγκαίες, αλλά απαραίτητες, το 19% καταστροφικές και το 29,6% συμφωνεί ότι πρέπει να αποσυρθούν τώρα. Άποψη για το ζήτημα δεν έχει (ή δεν επιθυμεί να τη μοιραστεί) το 2%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *