Τι θα γίνει με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και τη θέση αγροτικού ιατρού στο Πήλι;

Η ερώτηση του Σίμου Κεδίκογλου αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων που εξυπηρετούν τους κατοίκους μικρών χωριών, απομακρυσμένων από το Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην περίπτωση του δήμου Μαντουδίου-Λίμμνης- Αγίας Άννας και συγκεκριμένα στην θέση αγροτικού γιατρού στο χωρίο Πήλι. Όπως υπογραμμίζει, υπάρχει μόνιμη θέση που όμως δεν πρόκειται να προκηρυχθεί η αναπλήρωσή της, παρά το ότι εξυπηρετεί και τους κατοίκους των όμορων οικισμών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο ερχομός του Καλλικράτη επιφέρει μεγάλες αλλαγές και όπως είναι αναμενόμενο θα επηρεάσει και τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Η λογική είναι πώς τον τομέα της υγείας πρέπει να τον έχει το κράτος και όχι να μετατεθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη.  Την πρώτη ευθύνη πρέπει να την έχει το κράτος και θα πρέπει να παρέχει τις παραπάνω υπηρεσίες ως δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας. Φαινόμενα υποχρηματοδότησης, μειώσεων και περικοπών γενικότερα δεν αρμόζουν στον τομέα της υγείας.

 Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στο νομό της Εύβοιας, πέρα από το οδικό δίκτυο, είναι αυτό στον τομέα της υγείας. Στο ενδεχόμενο εφαρμογής του υγειονομικού χάρτη που παρουσιάστηκε παραπάνω τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μία όξυνση του ήδη υπάρχοντος προβλήματος.

Τα μικρά χωριά που βρίσκονται μακριά από το Νοσοκομείο της Χαλκίδας στηρίζονται στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία. Στην περίπτωση του δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας και πιο συγκεκριμένα στο χωρίο Πήλι όπου υπάρχει θέση αγροτικού ιατρού δεν πρόκειται να προκηρυχθεί η αναπλήρωση της όπως φαίνεται από διάφορες πληροφορίες που πηγάζουν τόσο από τις διοικήσεις τόσο του Κ.Υ Μαντουδίου  όσο και της Χαλκίδας.

Αναφερόμαστε σε μία μόνιμη θέση που εξυπηρετεί πέρα από του κατοίκους του χωριού  και διπλανούς οικισμούς όπως Βλαχιά, Σαρακήνικο κτλ. Παράλληλα πολλά είναι τα μηνύματα ότι οι γιατροί του Κ.Υ Μαντουδίου που θα το στελεχώνουν θα είναι δύο – τρείς. Η κατάσταση είναι ήδη άσχημη στον τομέα της υγείας στην περιοχή και οι περικοπές φαντάζουν άσχημο εγχείρημα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.      Ποιο θα είναι το μέλλον της θέσης του αγροτικού ιατρού στο Πήλι Ευβοίας;

2.      Τι θα γίνει με το θέμα του Κ.Υ Μαντουδίου που αποτελεί κομβικό σημείο για τους κατοίκους της περιοχής;

3.      Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή»;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *