Θανάσης Μπουραντάς : «Οι υπεκφυγές δεν φωτίζουν το θέμα»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς δίνει την απάντησή του στον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλο περί φαντασμάτων και ευθυνών για τη μη ανέγερση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου έως σήμερα.

Σχετικά με την κινητοποίηση στη Χαλκίδα πολιτών και φορέων του νέου Δήμου Καρύστου για το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το Νοσοκομείο και αναφερόμενοι σε δήλωση του πρ. Υπουργού κ. Κ. Μαρκόπουλου, ότι «φωτογραφήθηκε» από τον Αντιπεριφερειάρχη για τη μη κατασκευή του Σχολείου, ενημερώνουμε για τα εξής:
Για το γεγονός ότι δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα το 2ο Δ.Σ. Καρύστου υπάρχουν ευθύνες και οι υπεκφυγές δεν φωτίζουν το θέμα.

Ο κ. Κ. Μαρκόπουλος την περίοδο 2004-2009 προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εμποδίσει τη Νομαρχία να κατασκευάσει έργα σχολικής στέγης στην Κάρυστο, για τα οποία, από το νόμο είχε την αρμοδιότητα η Νομαρχία και κανένας άλλος.
Αυτό έγινε με την αναπαλαίωση του Γενικού Λυκείου Καρύστου, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο τότε Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και επαναλήφθηκε αργότερα με το 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Για το 2ο Δημ. Σχολείο η Νομαρχία είχε ετοιμάσει μελέτη από το 2005 και είχε προτείνει την κατασκευή του στην Περιφέρεια από το 2005.
Δυστυχώς η Περιφέρεια (Διαχ. Αρχή) το 2006 προώθησε την κατασκευή ενός μόνο Δημοτικού Σχολείου, από όλες τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί, χωρίς να συνεννοηθεί με τη Νομαρχία ώστε να κατασκευαστεί το πιο επείγον και αναγκαίο Σχολείο.
Αργότερα πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι το 2ο Δ.Σ. Καρύστου έχει ενταχθεί να κατασκευαστεί με τις διαδικασίες ΣΔΙΤ, χωρίς να έχουμε καμία συμμετοχή και ενημέρωση, ως αρμόδιοι από το Νόμο.
Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε από τον Ο.Σ.Κ. ότι αυτός έχει αναλάβει τη μελέτη του 2ου Δ.Σ. Καρύστου.
Σε όλες αυτές τις κινήσεις η Νομαρχία δεν αντέδρασε, ώστε να μη δημιουργηθεί καμία εμπλοκή, γιατί ήθελε να προωθηθεί η κατασκευή του Δ.Σ.. όσο γίνεται γρηγορότερα.

Για αυτό το λόγο και η πολιτική ηγεσία και οι τεχνικές υπηρεσίες πίεζαν τις υπηρεσίες του Ο.Σ.Κ. να ολοκληρώσουν το συντομότερο τη μελέτη του σχολείου.
Παρόλα αυτά η μελέτη καθυστέρησε αρκετά και δεν ήταν έτοιμη ώστε να ενταχθεί στο Περιφερειακό πρόγραμμα το 2009 ή 2010, όταν η Νομαρχία προχώρησε σε εντάξεις έργων σχολικής στέγης ύψους προϋπολογισμού 25 εκ. €.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να κάνουμε αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την αλήθεια.
Δεν κατηγορούμε κανέναν ότι δεν ήθελε να κατασκευαστεί το Σχολείο ούτε φυσικά τον κ. Μαρκόπουλο.
Οι δυνάμεις όμως κάθε τόπου είναι ανάγκη να είναι ενωμένες στην κοινή προσπάθεια ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην Κυβέρνηση κάθε φορά, γιατί τότε τα αποτελέσματα μπορούν να είναι πολύ καλύτερα.
Και επειδή διαπιστώθηκε ότι σε κάποιους δεν υπάρχει ισχυρή μνήμη πρέπει να θυμίσουμε ότι το Τεχνικό Λύκειο και το Γυμνάσιο, έχουν κατασκευαστεί από τη Νομαρχία, όπως και η αναπαλαίωση του Γενικού Λυκείου Καρύστου, για να μην επεκταθούμε και σε άλλους τομείς.
Για να επανέλθουμε στη συνάντηση της επιτροπής με τον Αντιπεριφερειάρχη, πρέπει να ενημερώσουμε ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση και επιβεβαιώθηκε, παρουσία της επιτροπής, από το Διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Σ.Κ. ότι ισχύει απολύτως η γραπτή δέσμευσή του, ότι το Σχολείο θα ενταχθεί αμέσως μόλις ο Ο.Σ.Κ πάρει το Δάνειο, κάτι που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι αν δεν γίνει άμεσα από τον Ο.Σ.Κ. η ένταξη και η κατασκευή του Σχολείου, τότε με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ γίνεται προσπάθεια να διατεθούν πιστώσεις για τα σχολεία, στην Περιφέρεια.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το 2ο Δ. Σ. Καρύστου βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.
Για το Νοσοκομείο, υπάρχουν δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι δεν θα θιγούν τα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης, κάτι που είναι κοινή θέση και της Περιφέρειας αφού όπως είναι γνωστό το Περιφερειακό συμβούλιο στις 25-5-2011, πήρε σχετική απόφαση η οποία θα υποστηριχθεί με στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από επιτροπή από όλα τα Νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *