εγινε δεκτή,,,,,,

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το πρόγραμμα "Ελλάδα" (Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης) συζητήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Εισηγητής ήταν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος κατέθεσε θέσεις και προτάσεις, που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από την Ένωση Περιφερειών.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Περγαντά τα σημαντικότερα ζητήματα του υπό έκδοση Προεδρικού διατάγματος για το πρόγραμμα "Ελλάδα 2011-2015", είναι:

"Πρώτο και βασικό ζήτημα το σύστημα διοίκησης του προγράμματος, μέσω της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης. Είναι σαφές-είπε- πως ένα πρόγραμμα, όπως το «Ελλάδα», που δημιουργείται για να υποστηρίξει τον Καλλικράτη, και που προέρχεται από θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να διοικείται από μια Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης, με ισχυρή πλειοψηφική παρουσία της Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερο ζήτημα είναι οι ασάφειες στο χρηματοδοτικό σκέλος. Θα πρέπει να καθοριστούν τα ποσοστά που συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος στη χρηματοδότηση του προγράμματος, με σύμφωνη γνώμη των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, δηλ. της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

Τρίτο θέμα είναι το περιεχόμενο του προγράμματος. Κυρίαρχα ζητήματα στο σημείο αυτό είναι ο καθορισμός των κριτηρίων κατανομής των δικαιούμενων πιστώσεων ανά περιφέρεια, καθώς και η λειτουργία της τεχνικής στήριξης και η διάθεση των σχετικών πιστώσεων για τις πραγματικές ανάγκες της αυτοδιοίκησης.»

Ο κ. Περγαντάς, τόνισε, επίσης, πως "ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διαμόρφωση και τη λειτουργία του προγράμματος είναι η ισχυρή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης" και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να επιδιώξουμε, με τη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών μας οργάνων, το πρόγραμμα "Ελλάδα", να εξειδικευτεί, και να διαμορφωθεί χρηματοδοτικά, τεχνικά και διοικητικά, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια και κατ' επέκταση για τη χώρα μας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *