“Χαβούζα” ο Κολοβρέχτης

Πηγή: Έθνος

Ενα διαρκές οικολογικό έγκλημα συντελείται στην κεντρική Εύβοια. Ο Κολοβρέχτης, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Κεντρικής Εύβοιας, έχει μετατραπεί σε πραγματική «χαβούζα», με… εμφανή τα σημάδια της σε παρακείμενες καλλιέργειες. 

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η κατάσταση αυτή δημιουργείται από το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Νέας Αρτάκης, ο οποίος δεν λειτουργεί κανονικά και «αδειάζει» στον πυρήνα του υδροβιότοπου, κάτι που δεν αποδέχεται ωστόσο ο δήμος. 

Το «τοπίο της ντροπής» ολοκληρώνεται με το δάσος, που βρίσκεται στο γειτονικό δήμο Μεσσαπίων, και θυμίζει -χωρίς υπερβολή- χωματερή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Δίπλα σε καλλιέργειες κάποιοι φρόντισαν να ρίξουν τεράστιες σακούλες, που περιείχαν τοξικά απόβλητα. Ο εισαγγελέας σχημάτισε δικογραφία και οι ένοχοι αναζητούνται…

«Ολος ο πυρήνας του Κολοβρέχτη είναι γεμάτος λύματα. Δεν είναι δυνατόν ο δήμος Νέας Αρτάκης να μην έχει ολοκληρώσει το βιολογικό του καθαρισμό και να ρίχνει ανεπεξέργαστα τα λύματα στον πυρήνα του υδροβιότοπου», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Νίκος Χασάνδρας, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Οικολογικού συλλόγου «Η Γαία». 

«Η κεντρική Εύβοια είναι υποδοχέας λυμάτων, αποβλήτων, γενικά η περιοχή μας κινδυνεύει από ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή. Για το θέμα του υδροβιότοπου δεν υπάρχει καμία πολιτική πρόταση, δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης, το μόνο που υπάρχει είναι η αδιαφορία από τους αρμόδιους».

Οσον αφορά στο γειτονικό δάσος των Μεσσαπίων, ο κ. Χασάνδρας τονίζει ότι το ανεξέλεγκτο πέταμα τοξικών αποβλήτων είναι «μια μόνιμη κατάσταση. Επιχειρηματίας, στον οποίο η ίδια η νομαρχία έδωσε άδεια να αποθηκεύει επικίνδυνα τοξικά απόβλητα έχει γεμίσει το δάσος μπάζα γεμάτα με κάδμιο, αργίλιο και άλλα βαρέα μέταλλα. Οι αρμόδιοι φορείς της νομαρχίας δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσει η καταστροφή».

Ο Κολοβρέχτης βρίσκεται στο χωριό Καστέλλα και το 1989, με προεδρικό διάταγμα, χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή. Είκοσι χρόνια μετά, η… προστασία του είναι τέτοια που έχει μετατραπεί σε μολυσμένο βάλτο, γεγονός που σύμφωνα με τους κατοίκους, προκαλείται από τον ημιτελή βιολογικό καθαρισμό. 

«Μαύρα νερά».
Μολυσμένα «μαύρα νερά» καταστρέφουν τη βλάστηση, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς σε γειτονικές καλλιέργειες, ενώ σιγά σιγά εξαφανίζεται και η πανίδα της περιοχής. Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι από τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Κολοβρέχτης, ενημέρωσαν πριν από λίγους μήνες με επιστολή, τον Ελληνα επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, Σταύρο Δήμα, ζητώντας την παρέμβασή του. 

«Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα της Ελλάδας. Ο βιολογικός καθαρισμός έπρεπε να ακολουθεί το γράμμα του νόμου, να μην υπολειτουργεί και ο δήμος όφειλε να κάνει επέκταση του αγωγού του στη θάλασσα, για να χύνονται τα σωστά επεξεργασμένα λύματα. 

Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουν τα παιδιά μας και εμείς οι ίδιοι. Από αυτά τα βρομόνερα ποτίζονται οι καλλιέργειες. Το λάχανο που τρώμε λούζεται από βρόμικα νερά. Η αδιαφορία έχει και κάποιο όριο», μας λέει ο Χρίστος Μαύρος κάτοικος της περιοχής. 

Η θέση του δήμου Νέας Αρτάκης
«Ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί κανονικά με τριτοβάθμια επεξεργασία. Κάθε μήνα γίνονται μετρήσεις, από πιστοποιημένα εργαστήρια και το νερό είναι πολύ κάτω από τα όρια των παραμετρικών τιμών», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Νέας Αρτάκης, Τ. Πρατσώλης, και αρνείται ότι οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού είναι ημιτελείς. 

«Εχουμε προχωρήσει στην τεχνική και περιβαλλοντολογική μελέτη, για την κατασκευή αγωγού που θα φτάνει μέσα στη θάλασσα, με την πρόβλεψη ότι μέρος των επεξεργασμένων λυμάτων θα επαναχρησιμοποιηθούν για άρδευση και πυροπροστασία».

Σχετικά με το τι προκαλεί την ρύπανση ο κ. Πρατσώλης επισημαίνει ότι «πρέπει να γίνουν έρευνες για να δούμε από πού προέρχονται τα βρώμικα νερά. Υπάρχουν πολλές μονάδες γύρω από τον υδροβιότοπο».

Δάσος… χωματερή τοξικών στο δήμο Μεσσαπίων
Μόλις πέντε λεπτά από τον μολυσμένο υγροβιότοπο -στο δήμο Μεσσαπίων- υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος, το οποίο έχει μετατραπεί σε χωματερή. Ασυνείδητοι έχουν ρίξει επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, τα οποία έχουν αρχίσει να καταστρέφουν τα δέντρα, ενώ με τις βροχές περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα. Η εικόνα είναι τραγική και η μυρωδιά αποπνικτική, καθώς η ανεξέλεγκτη εναπόθεση τοξικών υλικών που ξεκίνησε από μια επιχείρηση, έγινε… παράδειγμα και για άλλους. Την επικινδυνότη
τα της κατάστασης γνωρίζει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία μετά από έλεγχο στην περιοχή, αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα τοξικά απόβλητα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον δημόσιο βίο. 

«Εχουν καταστρέψει την περιοχή… Λύματα στον υγροβιότοπο και τοξικά απόβλητα στο δάσος. Δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πολιτεία. Μας κλείνουν τις πόρτες και μας θεωρούν εχθρούς επειδή διαμαρτυρόμαστε. Ανεύθυνοι και απολίτιστοι καταστρέφουν τη φύση και έχουν μετατρέψει την Εύβοια σε σκουπιδότοπο. Στον υγροβιότοπο τα λύματα έχουνε γίνει λίμνη», λέει αγανακτισμένος ο Νίκος Καϊμάκης, κάτοικος της Νέας Αρτάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *