Φαρμακοποιοί – Ταμεία ερίζουν για τα χρέη

Το 2011 οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται νωρίτερα απ' ό,τι τώρα, κάθε τρίμηνο, από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κ. Σουλιώτης με αφορμή την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου και άλλων πέντε Ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΑΕΕ, συμβολαιογράφων και της Εμπορικής Τράπεζας).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντο, ο ΟΠΑΔ οφείλει στα φαρμακεία της Αττικής περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ (από τον Ιούλιο 2008), τα Ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ από επτά εκατομμύρια ευρώ το καθένα και ο ΟΑΕΕ 12,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σουλιώτης, ο ΟΠΑΔ μείωσε ήδη τον χρόνο αποπληρωμής των φαρμακοποιών στους πέντε από τους οκτώ μήνες.

«Οπως γίνεται αντιληπτό, συνολικά, εντός τριών μηνών καλύπτονται οφειλές προς τους φαρμακοποιούς που αντιστοιχούν σε διάστημα επτά μηνών, με την καταβολή ενός ποσού που υπερβαίνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης, υπενθυμίζοντας παράλληλα στους φαρμακοποιούς ότι το φάρμακο αποτελεί «κοινωνικό αγαθό και αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση για την προστασία πρωτίστως αυτών που το έχουν ανάγκη».

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ υπενθυμίζουν «τις υποσχέσεις του ΟΠΑΔ και των αρμοδίων περί εξόφλησης όλων των οφειλομένων εντός του Απριλίου που αφορούσαν τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2011 και όλους τους μήνες μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010. Την 1η Μαΐου 2011 ο κ. Σουλιώτης εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο εν ολίγοις αναφέρει ότι τον Μάιο ο ΟΠΑΔ θα οφείλει στους φαρμακοποιούς τρεις μήνες (Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2010 και Απρίλιο 2011), διότι όπως αναφέρουν τα χαρτιά του όλα έχουν τακτοποιηθεί».

Παρά ταύτα, όπως σημειώνουν, στις 2 Μαΐου ο ΟΠΑΔ οφείλει στους φαρμακοποιούς της Αττικής τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2010 και σε κάποιους φαρμακοποιούς τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2011.

«Μπορεί γραφειοκρατικά να έχουν λυθεί τα προβλήματα του ΟΠΑΔ», προσθέτουν, «στους λογαριασμούς όμως των φαρμακοποιών δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως διαφορά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *