ΝΕΟΙ ΘΕΣΜΟΙ …ΑΛΛΑ ΜΕ ΝΕΑ ΗΘΗ.!

Οι νέοι θεσμοί προϋποθέτουν και νέα ήθη , νέες πρακτικές, απόλυτη πλέον διαφάνεια και προ πάντως την απόλυτη αλήθεια στους πολίτες.
Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.
Θα συμβάλλουν οι Δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις, θεσμοθετημένοι φορείς, αλλά πρωτίστως ο κάθε πολίτης από την δική του πλευρά.
Θολές αποφάσεις, θολές έννοιες και θολές διαχειρίσεις του Δημόσιου και κατ΄επέκταση του χρήματος των πολιτών, θα πρέπει να αποτελούν παρελθόν.
    Η «δημιουργική» λογιστική και  η διαχείριση των οικονομικών των Δήμων αλλά και των Δημοτικών επιχειρήσεων με «by pass» διαδικασίες θα πρέπει να αποτελέσουν πικρή ανάμνηση.
Όλα στο φως!
Αν αυτά δεν γίνουν με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής αλλά και των εντεταλμένων της στελεχών και την πίεση των Δημοτικών παρατάξεων ως οφείλουν να πράττουν, τότε θα υποχρεωθούν να το κάνουν, με την παρέμβαση του ίδιου του λαού των νέων  Δήμων.
    Στην προσπάθεια για ορθή εφαρμογή των αποφάσεων, αλλά και των επιταγών του Νόμου για τον Καλλικράτη, είμαστε παρόντες να κτίσουμε όλοι μαζί αυτό το νέο δημοκρατικό και αναπτυξιακό θεσμό.
Ένα θεσμό που θα λειτουργήσει σωστά, όταν αυτοί που τάχθηκαν από το λαό να τον υπηρετήσουν, τον πιστεύουν και θα προσπαθήσουν μέσω αυτού να κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη.
Αυτό προϋποθέτει, να αποτινάξουμε όλοι το κακό παρελθόν, της αδιαφάνειας, της πελατειακής λογικής, των άναρχων προτεραιοτήτων, των θολών αναθέσεων και των εργασιακών ομηριών.
Τέλος στις λογικές του «Μαυρογιαλούρου».
    Η νέα εποχή που ανοίγει,  των νέων θεσμών, των νέων τεχνολογιών, της ταχύτητας της πληροφόρησης, αλλά παράλληλα και της οικονομικής ύφεσης που περιθωριοποιεί μεγάλη μερίδα του ενεργού πληθυσμού, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αδράνειας και εφησυχασμού.
Η εφαρμογή των νέων αυτών λογικών, αν δεν ελεγχθεί από τους καθ ύλη αρμοδίους, όπως ο λαός τους έταξε, τότε είναι υποχρέωση των πολιτών με τον πατριωτισμό τους, να θέσουν σε εφαρμογή και να απαιτήσουν από την κάθε Δημοτική αρχή την διαφάνεια, την ισονομία, την αξιοκρατία, την χρηστή διαχείριση, την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη, χωρίς εκλογικές εξαρτήσεις και αντιπαροχές και άλλου τύπου «συναλλαγές»…
    Πρέπει και θα το πράττει η κάθε Νέα Δημοτική Αρχή να δίδει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα και τις απορίες των πολιτών και να υφίσταται αγογκίστως την «βάσανο» του κοινωνικού ελέγχου, αναλογιζόμενη πως, τους ζοφερούς, για το λαό, χρόνους που βιώνουμε από οικονομικής και κοινωνικής άποψης, και το τελευταίο ευρώ που διαχειρίζονται, προέρχεται από το υστέρημα του Ελληνικού λαού.
    Με αυτά τα νέα δεδομένα, μπορεί, η αναβαθμισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει το ρόλο που επιζητούν οι πολίτες, ενταγμένο στη νέα πραγματικότητα και μέσα στο νέο οικονομικοκοινωνικό καμβά.
Ο πατριωτισμός των Δημοτών, θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού, το νέο αδιάφθορο πλαίσιο λειτουργίας του Νέου Οικοδομήματος της Τ.Α. για να πάει μπροστά ο τόπος, για να εμπιστευθούν επιτέλους οι νέοι, την όποια εξουσία και να συμμετάσχουν ισότιμα, διεκδικώντας βέβαια τα αυτονόητα, για τα οποία αγωνιούν χρόνια τώρα.
    Όλα τα παραπάνω, αποτυπώνονται εγγράφως, ως αγωνία για το μέλλον του τόπου και των δήμων, στο νέο αξιακό περιβάλλον, για  την ουσιαστική και σε βάθος αλλαγή των επί πολλά χρόνια «κακώς κειμένων», καθώς επίσης και για να μη βρεθούν οι νέες Δημοτικές αρχές, έκπληκτες από διαδικασίες και λογικές κοινωνικού ελέγχου!
Οι ευχές για καλή θητεία και επιτυχία στο έργο τους, συνοδεύουν τους Νεοεκλεγέντες σε όλους τους Δήμους.
Χαλκίδα 15/11/2010
Γιώργος Μητροπέτρος
Οικονομολόγος
Πρώην Πρόεδρος
Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (9ο Π.Τ. )       
  
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *