Να προχωρήσει το τουριστικό καταφύγιο Ροβιών ζητά ο Συμεών Κεδίκογλου

 

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο ζητώντας να προχωρήσει τόσο η χωροθέτηση όσο και η χρηματοδότησή του καταφυγίου Ροβιών, που είναι ένα σημαντικό τουριστικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

 

 

Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

 

Κύριε Υπουργέ,

 Το έργο για την κατασκευή του καταφυγίου Ροβιών έχει προέγκριση για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (κωδικό 44 «Συνδρομή στη βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών του άξονα προγράμματος 8 ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Στερεάς Ελλάδας» ΕΠ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 2007-2013), μετά από αίτημα του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (αριθ.πρωτ.5780/17/8/2010).

 

Παράλληλα, ο δήμος είχε καταθέσει αίτημα χωροθέτησης, για το οποίο και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής χωροθέτησης. Σήμερα ωστόσο, το αίτημα εξακολουθεί να αναμένει την έγκριση της Επιτροπή Λιμένων, στην οποία προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, μετά και τις καθυστερήσεις μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Γραμματέα κ. Μπέη.

 

Κατά το διάστημα αναμονής των γνωμοδοτήσεων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως αρχαιολογικές, ΓΕΝ κ.α.. και όταν πλέον ο δήμος κατέθεσε και την ακτομηχανική μελέτη που είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Υποδομών,  η πρόσκληση για τον εν λόγω κωδικό του προγράμματος ανακλήθηκε την 1η Μαρτίου 2011.

 

Έτσι, ενώ η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2010, όσοι πόροι έχουν δαπανηθεί για τις μελέτες και όση προεργασία έχει ήδη γίνει, κινδυνεύουν να ακυρωθούν ένα χρόνο μετά σχεδόν, καθώς, χωρίς ΕΣΠΑ, δεν διαφαίνεται άλλος τρόπος χρηματοδότησης. 

 

Σήμερα, εξακολουθούν να εκκρεμούν δύο βασικά ζητήματα για την πορεία του έργου : το ένα αφορά τη χρηματοδότησή του και την ανάγκη έκδοσης πρόσκλησης από την Περιφέρεια, για να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το άλλο την πορεία του αιτήματος για την έγκριση χωροθέτησής του, η ικανοποίηση του οποίου θα ενισχύσει και την ωριμότητα του έργου.

 

Κατόπιν, των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.      Πότε αναμένεται να εγκριθεί το αίτημα χωροθέτησης και από την Επιτροπή Λιμένων και να λάβει τελική έγκριση;

2.      Υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά του υπουργείου να προχωρήσει το έργο του καταφυγίου Ροβιών;

3.      Ποιες είναι πλέον οι δυνατές λύσεις χρηματοδότησης για να προχωρήσει το έργο που είναι σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *