Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα του Κ.Υ. Ιστιαίας Ν. Εύβοιας.

Το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας του Νομού Ευβοίας αποτελεί αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Γ.Ν. Χαλκίδας αρμοδιότητας της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας με έδρα τον Δήμο Ιστιαίας.

Περιλαμβάνει 7 Περιφερειακά Ιατρεία και καλύπτει 26 χωριά με πληθυσμό μόνιμο περί της είκοσι χιλιάδες και τους θερινούς μήνες περί τις εκατό χιλιάδες πληθυσμό και μια μεγάλη λουτρόπολη όπως τα Λουτρά Αιδηψού με θεραπευτικό πληθυσμό που έχει ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Οι μεγάλες αυτές απαιτήσεις πρέπει να εξεταστούν παίρνοντας υπόψη τα μειονεκτήματα που έχει μια νησιωτική περιοχή όπου  η πρόσβαση στο πιο κοντινό νοσοκομείο απαιτεί περισσότερο από 3 ώρες διαδρομή.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το ΚΥ Ιστιαίας θα έπρεπε να είναι σε υψηλή ετοιμότητα και πολύ καλά οργανωμένο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά εξασφαλίζοντας την ασφαλή μεταφορά τους στα Νοσοκομεία.

Δυστυχώς, όμως οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι ανάλογες. Υπάρχει έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και τεχνικού εργαστηριακού εξοπλισμού. Με βάση το υπάρχον οργανόγραμμα από τις 6 θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων υπηρετούν 4 γιατροί, από 2 Ακτινολόγους υπηρετεί 1, από 2 Παιδιάτρους υπηρετεί 1. Δεν υπάρχει Χειρουργός Ιατρός, Ορθοπεδικός. Περισσότερες από 10 ημέρες το μήνα οι εφημερίες καλύπτονται μόνο από Αγροτικούς Γιατρούς με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο τεχνικός εξοπλισμός είναι παρωχημένος ή ανύπαρκτος. Το ακτινολογικό μηχάνημα είναι 30ετίας με αποτέλεσμα να χαλάει συνεχώς, να έχει πολλά έξοδα επισκευής, συντήρησης και δεν έχει άδεια λειτουργίας. Υπερηχογράφος δεν υπάρχει παρότι αποτελεί βασικό εργαλείο για τους γιατρούς. 

Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο έχει ελλείψεις σε μηχανήματα και αντιδραστήρια (μηχάνημα αερίων αίματος, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κ.ά.).

Η κατάσταση με την έλλειψη υλικών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε πολλές φορές να μην υπάρχει ούτε χαρτί να σκουπίζει τα χέρια του το προσωπικό του Κέντρου υγείας. Ενώ είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι γιατροί, γενικότερα το προσωπικό να βάζουν χρήματα από τη τσέπη τους για να αγοράζουν αναλώσιμα υλικά.

Τα δύο τελευταία χρόνια εργαζόμενοι και ασθενείς βιώνουν ένα πραγματικό δράμα. 

Στα πλαίσια της επέκτασης και αναδιάρθρωσης του Κέντρου Υγείας έχει δοθεί το έργο προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ σε εργολάβο, ο οποίος προχωρώντας με πολύ αργούς ρυθμούς πρόκειται να παραδώσει εντός των προσεχών ημερών το Α’ μισό του ΚΥ προς χρήση, ενώ θα έπρεπε να είχε παραδοθεί ολόκληρο το έργο πριν τα Χριστούγεννα. Όμως αν και δίνονται τόσα χρήματα στους ιδιώτες εργολάβους δεν έχει  δοθεί μέχρι σήμερα κανένα ποσό για το εξοπλισμό του ΚΥ (γραφεία γιατρών, καρέκλες για τους ασθενείς κ.ά.)

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας στο οποίο οι ασθενείς πληρώνουν  για υπηρεσίες που πρέπει να είναι δωρεάν.

Το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις, στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, έχει θέσει το ζήτημα της ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με τεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά. Η επιμονή στη διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης αναδεικνύει τις μεγάλες, χρόνιες, εγκληματικές πολιτικές ευθύνες που στοιχίζουν θανάτους, αναπηρίες, ταλαιπωρία και κινδύνους για τους ασθενείς, σοβαρά προβλήματα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρο Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα πάρα πάνω προβλήματα , εξασφαλίζοντας ότι το ΚΥ Ιστιαίας μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του καλύπτοντας  τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής;

 

Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

 

Θανάσης Παφίλης

 

Νίκος Παπακωνσταντίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *