θα καταλάβουν τα πιο παρθένα μέρη του ορεινού όγκου της Οχης

H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε πρόσφατα νέες άδειες παραγωγής για 48 ανεμογεννήτριες 144MW της εταιρειας RF Energy στην περιοχή του Καβοντόρου και στα όρια των παλιών Δήμων Μαρμαρίου και Καρύστου. Πρόκειται για ανεμογεννήτριες των 3MW με διάμετρο πτερυγίων 90μ. και ύψος πύργου 100μ. (συνολικό ύψος 150 μ.).

 

 

 

 

                                         RF Energy

Θέση (πρώην Δήμοι)

Αριθμός  α/γ

Ισχύς

Επικάλυψη

Μίλζα (Καφηρέας)

 6

18MW

όχι           

Kαλαμάκι (Καφηρέας)

 6

18MW

ναι

Πράρος (Δ. Μαρμαρίου)

13

39MW

 ναι

Σχίζαλη (Καφηρέας)

4

12MW

ναι

Κορακόβραχος (Καφηρέας)

7

21MW

ναι

Ομαλιές (Δ. Καρύστου)

5

15MW

ναι

Ξέσπορτες (Δ. Μαρμαρίου)

7

21MW

ναι

 

Σύνολο: 48

 

 

 

 

Η ΡΑΕ αφού διαπίστωσε επικάλυψη  των χώρων εγκατάστασης  με άλλες εταιρείες, μείωσε τον αριθμό ανεμογεννητριών της RF Energy που αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερος. Η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να  κατασκευάσει δίκτυο υψηλής και μεσαίας τάσης για τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος με δικά της έξοδα.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στην περιοχή του Καβοντόρου έχουν πάρει άδεια παραγωγής από το 2009 ακόμη 61 ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ που θα κατασκευάσει επίσης δικό της δίκτυο υψηλής τάσης. To αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθούν συμπλέγματα αιολικών πάρκων των δύο εταιρειών σε όλη την περιοχή του Καβοντόρου. Στα παραπάνω προσθέτουμε ακόμη 329 ανεμογεννήτριες που θα συνδεθούν στην υπό κατασκευή 2η γραμμή υψηλής τάσης και έχουμε την πλήρη εικόνα της κατάστασης αιολικών σταθμών στην Καρυστία.  

 

Οι ανεμογεννήτριες των δύο εταιρειών θα καταλάβουν τα πιο παρθένα μέρη του ορεινού όγκου της Οχης που βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής. Η εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών με τα συνοδά έργα υποδομής (δίκτυα μεταφοράς και δρόμων)  θα αλλάξει μια για πάντα τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη. Καταρχήν εγείρονται ερωτήματα νομιμότητας εφόσον η περιοχή προστατεύεται από την Οδηγία 92/43 και 79/409, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται να  χάσουμε παρθένες φυσικές εκτάσεις που μπορούν να στηρίξουν τον τουρισμό και την αγροτική ανάπτυξη. Η περιοχή μας κινδυνεύει να χάσει εκείνους τους πόρους που στηρίζουν τις ελπίδες της για τη μελλοντική επιβίωσή της. Καλούμε σε συναγερμό το Δήμο Καρύστου και όλους τους κατοίκους της Καρυστίας. Αυτό που πάει να γίνει θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος στην ιστορία της Καρυστίας.      

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *