βγήκαν στον αφρό τα έργα μαϊμού

Στα 110 εκατ. €  είναι τα έργα, το οποίο υλοποιεί αυτή την περίοδο η Περιφέρεια. Πρόκειται για τα έργα τα οποία μεταφέρονται στην περιφέρεια από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Οι πληρωμές όμως, για το 2011 δεν θα ξεπεράσουν τα 25 εκ. ευρώ. Δηλαδή, οι πληρωμές μέσα στο 2011 θα αποτυπώνουν το ένα τρίτο συνολικά των πληρωμών συνολικά του ΕΣΠ Παράλληλα, ο κ. Μπουραντάς διευκρίνισε ότι, μεταξύ των έργων που είναι 110 εκατομμύρια € συνολικά υπάρχουν και έργα τα οποία είναι μεταφερόμενα, ενώ διευκρίνισε ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά δεν αφορούν προϋπολογισμούς, αλλά συμβάσεις.

τα έργα μαϊμού

"Διαφήμιζε η κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου ότι είχε απορροφητικότητα 37% και ήταν ζήτημα αν είχε 17%. Έπαιρνε έτοιμα έργα και τα έβαζε μέσα και υποθήκευσε τα λεφτά της Περιφέρειας. Ήταν πλήρως ανίκανη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάβαλης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει χρόνια ολόκληρα, υπήρχαν κάποια υπόλοιπα μέχρι 200 ή 300 χιλιάδες ευρώ και τα μετέφερε όλα στο ΕΣΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρθηκε σε έργα που ξεκίνησαν από τα ΜΟΠ και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δεσμεύουν πόρους. « έχουμε θέματα χρημάτων τα οποία έχουν δεσμευτεί και πρέπει να πέσουν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να καλύψουν πρωτογενείς ανάγκες.

Να δουλέψει ο κόσμος να πληρωθούν οι εργολάβοι και τέλος πάντων να μειωθεί η ανεργία. Σε ό,τι αφορά το αλιευτικό καταφύγιο Ηλίου ο βραχίονας των λίγων μέτρων με τα λεφτά που έχουν διατεθεί ή θα έπρεπε να έχουν φτάσει μέχρι την Κρήτη.

Τα λεφτά πρέπει να καλύψουν βασικές ανάγκες υποδομής και όχι λογιστικά τερτίπια».

 

έκρηξη Μπουραντά

Να δοθούν στη δημοσιότητα λίστες με τα έργα – μαϊμού, δηλαδή τα έργα που εντάχθηκαν και μείωσαν τα προγράμματα και ειδικά το ΕΣΠΑ, ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Μπουραντάς. Μάλιστα, αναφέρθηκε συνολικά στους μηχανισμούς λογιστικής αποτύπωσης της ευημερίας τα προηγούμενα χρόνια σε βάρος της ουσίας και των πρωτογενών έργων. Χαρακτηριστικά είπε μεταξύ άλλων: «Είναι διαφορετικά τα έργα – γέφυρες. Δεν μιλάμε γι αυτά. Είναι εντελώς διαφορετικά τα έργα που είχαν εκτελεστεί και δεν πρόλαβαν να πληρωθούν. Εκείνα μπήκαν για το υπόλοιπο. Θέλω να πω ότι θα ήταν καλό, η διαχειριστική αρχή – για να έχουμε μια καλή ενημέρωση όλοι – να την έχουμε αναλυτικά. Εγώ προσπαθούσα να βρω τι έχει γίνει ποια έχουν μεταφερθεί και ποια πληρώνονται και άκρη δεν βρήκα. Ο εθνικός στόχος μπορεί να μεταβεί σήμερα κάποιους κανόνες, αλλά όχι να χάσει η περιφέρεια λεφτά.

Και τώρα έχουν γίνει κάποια τέτοια. Θέλω να μας δώσουν καθαρή εικόνα. Έχουμε πληροφόρηση ότι 15 εκατ. έργα από εθνικούς πόρους εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Αν χαθούν αυτά τα λεφτά είναι έγκλημα. Θα πρέπει να ξανάρθουν τα λεφτά για να  αρχίσουν τα έργα.

Είχαμε μαλώσει με δύο γενικούς γραμματείς γιατί δεν μπορούσα να δεχθώ τους Σκορδά και Εξαρχο, γιατί ήταν αδιανόητο να λένε ότι δεν μοιράζει η πολιτεία ισότιμα για όλες τις περιοχές τα χρήματα. Τότε το στήριξα με πάθος και δεν έγινε αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα. Οφείλει, λοιπόν, η διαχειριστική αρχή να δώσει στη δημοσιότητα όλες αυτές τις λίστες. Πρέπει να μιλάμε πλέον καθαρά».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *