Ασύλληπτη υπεξαίρεση από κοινοτάρχη!

Ασύλληπτη υπεξαίρεση από κοινοτάρχη!

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Μοιάζει απίστευτο αλλά αποτελεί ενδεικτικό της αποσύνθεσης που επικρατεί σε πολλούς τομείς του Δημόσιου Τομέα.

Μέσα σε έξι χρόνια ο κοινοτάρχης της κοινότητας Καφηρέως στη Νότια Εύβοια «εισέπραξε» από Δημόσια Υπηρεσία με δίγραμμες επιταγές (στο όνομά του) 1.308.603 ευρώ από τράπεζες, χρήματα που αποτελούσαν έσοδα προς την κοινότητά του από το ειδικό τέλος 3% υπέρ Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στον Καφηρέα λοιπόν ο ούριος άνεμος δεν παρήγαγε μόνον ηλεκτρική ενέργεια αλλά «βοήθησε» στο να γίνει εκατομμυριούχος ο κοινοτάρχης εκμεταλλευόμενος τη σαθρή δημόσια διοίκηση. Τον Ιανουάριο του 2010 δίνεται εντολή από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του υπουργείου Εσωτερικών Αριστείδη Μπουρδάρα να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση στην κοινότητα Καφηρέως της Ν. Εύβοιας καθώς και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με αντικείμενο τη διερεύνηση της διαδικασίας είσπραξης και διαχείρισης των εσόδων της κοινότητας που προέρχονται από το ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Τα αποτελέσματα του πορίσματος των ελεγκτών είναι ασύλληπτα.

Μέσω Καρύστου η αρπαχτή

Ο κοινοτάρχης εισέπραξε και ενθυλάκωσε 1.308.603 ευρώ έσοδα από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος -μέσω υπαλλήλου του- του απέδιδε στα χέρια τα οφειλόμενα χρήματα για την κοινότητα, χωρίς ο τελευταίος ποτέ να τα αποδώσει ή να τα χρησιμοποιήσει -όπως προβλέπει ο νόμος- σε έργα της περιοχής.

Πριν ξεκινήσουν την ένορκη διοικητική εξέταση ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών είχαν ζητήσει από την κοινότητα με έγγραφά τους απολογιστικά στοιχεία, όπως είχε υποχρέωση για την είσπραξη και αξιοποίηση των εσόδων του 3% που είχε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που λειτουργούν στην περιοχή της.

Μέχρι και τη σύνταξη της έκθεσης των ελεγκτών ο κοινοτάρχης αρνήθηκε να απαντήσει.

Πώς όμως ένας απλός κοινοτάρχης κατάφερε να εισπράττει έσοδα που προορίζονταν για την κοινότητα, χωρίς κανείς να το έχει πάρει επί χρόνια χαμπάρι;

Στην κοινότητα Καφηρέα της Εύβοιας δεν λειτουργεί ταμειακή υπηρεσία και οι όποιες οικονομικές συναλλαγές γίνονται μέσω της ΔΟΥ Καρύστου. Τα πράγματα ξεκίνησαν πάντως σύμφωνα με το νόμο.

Από τον Ιούλιο του 2001 έως το Νοέμβριο του 2003 το ειδικό τέλος 3% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θεσμοθετήθηκε το 1999 υπέρ των ΟΤΑ χορηγήθηκε στη ΔΟΥ Καρύστου. Το ειδικό τέλος 3% αντιστοιχεί στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας μιας μονάδας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).

Η μονάδα που παράγει αιολική ενέργεια σε μια περιοχή θα πρέπει να αποδίδει τα έσοδα από το τέλος 3% στην κοινότητα ή το δήμο της περιοχής στα όρια της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της.

Από το 2001 έως το 2003 ο ΔΕΣΜΗΕ (Δημόσια Επιχείρηση) και η ΔΕΗ Αλιβερίου είχαν καταβάλει στη ΔΟΥ Καρύστου υπέρ της κοινότητας του Καφηρέα περίπου 115.000 ευρώ.

Ξεφτίλισε το σύστημα

Τα πράγματα όμως αλλάζουν από το 2003.

Η απόδοση του ειδικού τέλους 3% στην κοινότητα για κάθε χρόνο έως το 2009 γίνεται με δίγραμμες επιταγές τραπεζών από την Υπηρεσία Λογιστηρίου του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. υπέρ της κοινότητας Καφηρέα απευθείας στα χέρια του κοινοτάρχη ή με κούριερ στην κοινότητα όπου τις παραλάμβανε και στη συνέχεια εισέπραττε ο ίδιος από τις τράπεζες.

Πώς; Με μια δήθεν έγκριση και εξουσιοδότηση που πήρε από το κοινοτικό συμβούλιο, για την οποία δεν υπάρχει συνεδρίαση κοινοτικού συμβουλίου.

Ανεξαρτήτως αυτού -η παθογένεια της δημόσιας διοίκησης- ο ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και συγκεκριμένα ο διευθυντής οικονομικού -όπως αναφέρουν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές- έδρασε πέραν της νομιμότητας.

Σύμφωνα με το νόμο, όταν δεν λειτουργεί ταμειακή υπηρεσία σε μια κοινότητα ή δήμο, τα ποσά που τους αναλογούν από το ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών θα πρέπει να κατατίθενται υποχρεωτικά στην τοπική ΔΟΥ υπέρ της δικαιούχου κοινότητας ή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *