Ασύλληπτη υπεξαίρεση από κοινοτάρχη!

Ασύλληπτη υπεξαίρεση από κοινοτάρχη!

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Μοιάζει απίστευτο αλλά αποτελεί ενδεικτικό της αποσύνθεσης που επικρατεί σε πολλούς τομείς του Δημόσιου Τομέα.

Μέσα σε έξι χρόνια ο κοινοτάρχης της κοινότητας Καφηρέως στη Νότια Εύβοια «εισέπραξε» από Δημόσια Υπηρεσία με δίγραμμες επιταγές (στο όνομά του) 1.308.603 ευρώ από τράπεζες, χρήματα που αποτελούσαν έσοδα προς την κοινότητά του από το ειδικό τέλος 3% υπέρ Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στον Καφηρέα λοιπόν ο ούριος άνεμος δεν παρήγαγε μόνον ηλεκτρική ενέργεια αλλά «βοήθησε» στο να γίνει εκατομμυριούχος ο κοινοτάρχης εκμεταλλευόμενος τη σαθρή δημόσια διοίκηση. Τον Ιανουάριο του 2010 δίνεται εντολή από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του υπουργείου Εσωτερικών Αριστείδη Μπουρδάρα να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση στην κοινότητα Καφηρέως της Ν. Εύβοιας καθώς και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με αντικείμενο τη διερεύνηση της διαδικασίας είσπραξης και διαχείρισης των εσόδων της κοινότητας που προέρχονται από το ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Τα αποτελέσματα του πορίσματος των ελεγκτών είναι ασύλληπτα.

Μέσω Καρύστου η αρπαχτή

Ο κοινοτάρχης εισέπραξε και ενθυλάκωσε 1.308.603 ευρώ έσοδα από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος -μέσω υπαλλήλου του- του απέδιδε στα χέρια τα οφειλόμενα χρήματα για την κοινότητα, χωρίς ο τελευταίος ποτέ να τα αποδώσει ή να τα χρησιμοποιήσει -όπως προβλέπει ο νόμος- σε έργα της περιοχής.

Πριν ξεκινήσουν την ένορκη διοικητική εξέταση ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών είχαν ζητήσει από την κοινότητα με έγγραφά τους απολογιστικά στοιχεία, όπως είχε υποχρέωση για την είσπραξη και αξιοποίηση των εσόδων του 3% που είχε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που λειτουργούν στην περιοχή της.

Μέχρι και τη σύνταξη της έκθεσης των ελεγκτών ο κοινοτάρχης αρνήθηκε να απαντήσει.

Πώς όμως ένας απλός κοινοτάρχης κατάφερε να εισπράττει έσοδα που προορίζονταν για την κοινότητα, χωρίς κανείς να το έχει πάρει επί χρόνια χαμπάρι;

Στην κοινότητα Καφηρέα της Εύβοιας δεν λειτουργεί ταμειακή υπηρεσία και οι όποιες οικονομικές συναλλαγές γίνονται μέσω της ΔΟΥ Καρύστου. Τα πράγματα ξεκίνησαν πάντως σύμφωνα με το νόμο.

Από τον Ιούλιο του 2001 έως το Νοέμβριο του 2003 το ειδικό τέλος 3% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θεσμοθετήθηκε το 1999 υπέρ των ΟΤΑ χορηγήθηκε στη ΔΟΥ Καρύστου. Το ειδικό τέλος 3% αντιστοιχεί στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας μιας μονάδας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).

Η μονάδα που παράγει αιολική ενέργεια σε μια περιοχή θα πρέπει να αποδίδει τα έσοδα από το τέλος 3% στην κοινότητα ή το δήμο της περιοχής στα όρια της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της.

Από το 2001 έως το 2003 ο ΔΕΣΜΗΕ (Δημόσια Επιχείρηση) και η ΔΕΗ Αλιβερίου είχαν καταβάλει στη ΔΟΥ Καρύστου υπέρ της κοινότητας του Καφηρέα περίπου 115.000 ευρώ.

Ξεφτίλισε το σύστημα

Τα πράγματα όμως αλλάζουν από το 2003.

Η απόδοση του ειδικού τέλους 3% στην κοινότητα για κάθε χρόνο έως το 2009 γίνεται με δίγραμμες επιταγές τραπεζών από την Υπηρεσία Λογιστηρίου του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. υπέρ της κοινότητας Καφηρέα απευθείας στα χέρια του κοινοτάρχη ή με κούριερ στην κοινότητα όπου τις παραλάμβανε και στη συνέχεια εισέπραττε ο ίδιος από τις τράπεζες.

Πώς; Με μια δήθεν έγκριση και εξουσιοδότηση που πήρε από το κοινοτικό συμβούλιο, για την οποία δεν υπάρχει συνεδρίαση κοινοτικού συμβουλίου.

Ανεξαρτήτως αυτού -η παθογένεια της δημόσιας διοίκησης- ο ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και συγκεκριμένα ο διευθυντής οικονομικού -όπως αναφέρουν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές- έδρασε πέραν της νομιμότητας.

Σύμφωνα με το νόμο, όταν δεν λειτουργεί ταμειακή υπηρεσία σε μια κοινότητα ή δήμο, τα ποσά που τους αναλογούν από το ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών θα πρέπει να κατατίθενται υποχρεωτικά στην τοπική ΔΟΥ υπέρ της δικαιούχου κοινότητας ή δήμου.

Από αμέλεια ή αβλεψία (ή και σκοπιμότητα;) τους χρηματικούς πόρους που προορίζονταν για την κοινότητα καρπωνόταν ο κοινοτάρχης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό (όπως προέκυψε από καταθέσεις υπαλλήλων- γραμματέων της κοινότητας) ότι αυτοί δεν γνώριζαν καν ότι κάθε χρόνο η κοινότητα δικαιούται χρήματα για τις μονάδες με ανανεώσιμες πηγές που είχαν στηθεί στα όρια της κοινότητας, πόσο μάλλον ότι τα χρήματα υπέρ της κοινότητας κατέληγαν στην τσέπη του κοινοτάρχη.

Πώς πιστοποιείται το τελευταίο;

Κατ’ αρχάς από το διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει προκύψει ότι αποδόθηκαν στον κοινοτάρχη 59 επιταγές ύψους 1.308.603 ευρώ, τις οποίες ο ίδιος εισέπραξε από τράπεζες αλλά τα χρήματα ποτέ δεν εμφανίστηκαν στα επίσημα έσοδα της κοινότητας, ούτε ποτέ ενημερώθηκε το κοινοτικό συμβούλιο.

Στην υγειά των κορόιδων

Ο υπάλληλος-γραμματέας της κοινότητας κατέθεσε στους ελεγκτές ότι ουδέποτε ο κοινοτάρχης εξουσιοδοτήθηκε από το κοινοτικό συμβούλιο να εισπράττει επιταγές και να διεκπεραιώνει συναλλαγές της κοινότητας με τράπεζες κ.λπ., ενώ δύο μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν θυμούνται σε κάποια από τις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου που συμμετείχαν να λήφθηκε απόφαση εξουσιοδότησης σε κάποιο πρόσωπο για την είσπραξη χρημάτων από το συγκεκριμένο ειδικό τέλος. Πού κατέληξαν τα χρήματα;

Κάποιες επιταγές (103.723 ευρώ) όταν εξοφλήθηκαν πίστωσαν λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε έναν από τους δύο συνδικαιούχους του κοινοτάρχη Καφηρέως Ευβοίας.

Εκείνο επίσης που προκύπτει είναι ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα (1.308.603 ευρώ) για την υλοποίηση ή πληρωμή έργων της κοινότητας.

Αυτό που προέκυψε επίσης είναι ότι δεν έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εσόδων – εξόδων ΟΤΑ της ΔΟΥ Καρύστου, ενώ υπάλληλος της κοινότητας που είχε την ευθύνη για τη σύνταξη χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής για τις διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις του Καφηρέα κατέθεσε ότι δεν έχουν γίνει έργα στην κοινότητα που να έχουν χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο ειδικό τέλος του 3%.

Έπειτα από όλα αυτά οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμά τους ζητούν από την οικονομική επιθεώρηση να καταλογιστεί το ποσό του 1.308.603 ευρώ στον κοινοτάρχη, να αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες στον πρόεδρο της κοινότητας «διότι εισέπραξε και παρανόμως δεν απέδωσε στην οικεία ΔΟΥ (Καρύστου), η οποία ασκούσε την ταμειακή υπηρεσία της εν λόγω κοινότητας, συνολικό ποσό 1.308.603 ευρώ που αφορούσε στην απόδοση του ειδικού τέλους από Ανανεώσιμες Πηγές».

Και ο επίλογος.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα εφετών για τις δικές του ενέργειες.

Συμπέρασμα.

Όταν ένας απλός κοινοτάρχης μπορεί τόσο εύκολα να εξαπατήσει μια ολόκληρη Δημόσια Υπηρεσία, τότε τι μπορεί να κάνει κάποιος γραφειοκράτης με «λευκό κολάρο»; Ένας γνώστης της αγοράς, με σπουδές κ.λπ.; Βρίσκει τις πόρτες παραβιασμένες και εισχωρεί.

Και έτσι διαφθορά και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος στήνουν το δικό τους χορό, προς δόξα των κορόιδων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *