“ΝΑΙ” ΣΤΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα)


Με απαισιοδοξία βλέπουν το μέλλον οι έλληνες πολίτες, που θεωρούν ότι για να βγει από την κρίση η Ελλάδα θα απαιτηθούν πολλά χρόνια, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα». Το 38,3% των…
ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χρειαστούν ως πέντε χρόνια για την έξοδο από το τούνελ, το 27,4% απάντησε από πέντε ως δέκα χρόνια και το 31,8% εκτιμά ότι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια. Από την έρευνα προκύπτουν και αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, αφού πλέον το 39% αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες με την καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής, το 38,5% αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, το 11,7% προτιμά προϊόντα και υπηρεσίες με τη χαμηλότερη τιμή, το 9% δεν έχει αλλάξει κάτι στην καταναλωτική συμπεριφορά του και το 1,5% καταναλώνει με βάση την ικανοποίηση των επιθυμιών του. Το 67,8% θεωρεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις αξίες και τον τρόπο ζωής του συνολικά, ενώ το 29,1% εκτιμά ότι έχει επηρεάσει τα οικονομικά του νοικοκυριού του. Οι Ελληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν οπαδοί του ευρώ, αφού το 77,5% προτιμά να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και μόλις το 15,8% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. Μάλιστα το 58,1% λέει ότι το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ τού δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ το 36,5% απαντάει «ούτε μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη» και το 4,9% υποστηρίζει την εκδοχή της «μικρότερης ασφάλειας».
«Κόκκινο πανί» για τους Ελληνες είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ λόγω της στάσης που τήρησε για τη συμφωνία στήριξης της χώρας μας και κυρίως για το «σκληρό πρόσωπο» που επέδειξε. Το 79,9% των ερωτηθέντων έχει αρνητική και μάλλον αρνητική εικόνα, ενώ μόλις το 18,4% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη, κατατάσσοντάς την στην τελευταία θέση. Στις πρώτες τρεις θέσεις πολιτικών για τους οποίους οι Ελληνες έχουν θετική άποψη είναι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε ποσοστό 76,6%, ο Βλαντίμιρ Πούτιν (73,7%), ο Μπαράκ Ομπάμα (68,2%) και ακολουθούν: Χοσέ Λουίς Θαπατέρο (64%), Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (34%), Ταγίπ Ερντογάν (32,9%), Σίλβιο Μπερλουσκόνι (31,1%), Γκόρντον Μπράουν (25,3%).
Η πλειοψηφία (56,7%) είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις προτάσεις των κομμάτων της Αριστεράς για στάση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ενώ «μάλλον όχι» απαντά το 8,5%, «ναι» δηλώνει το 19,1% και «μάλλον ναι» το 7,8%. Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι κεντρικό θέμα συζήτησης, το 41,3% είναι «λίγο ενημερωμένο» για τον ρόλο και τη λειτουργία του, το 35,2% «αρκετά», το 14,4% «καθόλου» και «πολύ» μόνο το 8,6%. Σε περίπτωση που πληγεί από τα μέτρα, το 42,3% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί «καθόλου πιθανό» να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις, το 23,7% «πολύ πιθανό», το 18,8% «αρκετά πιθανό» και το 13,7% «όχι και τόσο πιθανό».
Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή θεωρείται υπεύθυνη σε ποσοστό 32,8% για την προσφυγή στον μηχανισμό ΕΕ και ΔΝΤ, το 10% θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ το 55,2% θεωρεί υπεύθυνες και τις δύο. Το 55,5% πιστεύει ότι η συμφωνία στήριξης θα είναι επαρκής και το 32,5% εκτιμά ότι θα φθάσουμε στη χρεοκοπία και στη στάση πληρωμών. Διχασμένοι είναι οι πολίτες στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη διακυβέρνηση του ΠαΣοΚ, αφού το 20,4% απάντησε «αρκετά», το 22,9% «λίγο», το 41,7% «καθόλου» και το 14,4% «πολύ». Το 22% είναι «αρκετά ικανοποιημένο» από το έργο του κ. Παπανδρέου, «λίγο» το 22,5%, «πολύ» το 18,2% και «καθόλου» το 37%. Αρνητική είναι η εικόνα για τη ΝΔ, αφού το 72,2% εκτιμά ότι έχει καταφέρει λιγότερα απ΄ όσα περίμενε και το 57,1% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν είχε κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *