Τώρα ειναι η Ωρα!!!


(Κε Αλμούνια υπάρχει και άλλος τρόπος για μείωση του ελλείμματος…)

Γνωστό είναι το πρόβλημα του ελλείμματος της χώρας μας, λίγο βέβαια το ποσοστό διαφέρει από αυτό που μας έλεγε με…παρρησία… ο τέως, αλλά και αυτός τα είχε …σκεπάσει κάτω από το… χαλί.
Ναι, αυτό το χαλί που τελικά το πήραν μαζί τους, οι Υπουργοί πριν την παράδοση των υπουργείων τους, μαζί με τους σκληρούς δίσκους των Η/Υ και τις …γλάστρες φυσικές και ..τηλεοπτικές. Έλλειμμα ; πρόβλημα για κάθε οικονομία.! Τρόποι μείωσης.
Ο πιο απλός και Απάνθρωπος, είσπραξη χρημάτων με νέους φόρους , περιορισμός των παροχών και μίας σειράς, τάχα, μεταρρυθμίσεων, δηλαδή φοροεισπρακτικές πολιτικές και παράλληλο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας.
Καλά όλα αυτά, (τρόπος του λέγειν), και ποιος σας είπε κε Αλμούνια πως δεν μπορούμε εμείς, με μια Εθνική οικονομική πολιτική να δώσουμε παροχές εκεί που υπάρχει ανάγκη; Ποίος, οικονομικός εγκέφαλος ,λέει πως μόνο με φορομπηχτικές πολιτικές και μείωση των παροχών μειώνεται το έλλειμμα;
Και ο πλέον αδαής φοιτητής οικονομικών, ξέρει πως με αναθέρμανση της αγοράς μετά από πολιτικές στήριξης αλλά και αύξησης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών , κινείται η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα και δίνει πολλαπλασιαστικά και έσοδα στο κράτος αλλά και μείωση της πραγματικής ανεργίας.
Δημιουργείται δηλαδή, μια σειρά οικονομικών πράξεων οι οποίες δίνουν, όχι μόνο, αύξηση εσόδων του κράτους, άρα μείωση του ελλείμματος , αλλά και αύξηση της αισιοδοξίας και επαναφορά της ελπίδας στα πρόσωπα των πιο απογοητευμένων Ευρωπαίων πολιτών , των Ελλήνων.
Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε η αγορά πάσχει, εκτός όλων των άλλων και από ψυχολογία , σημαντικός παράγοντας οικονομικής κινητικότητας με όλα τα θετικά επακόλουθα.
Πρέπει, μέσα από πολιτικές συγκεκριμένων μέτρων, δικαιότερης κατανομή των φορολογικών βαρών και στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, στοιχείο ικανό να προσδώσει άμεσα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία γενικότερα.
Λένε, στο χωριό μου κε Αλμούνια πως, για να αρμέγεις την… αγελάδα πρέπει πρώτα να την ταΐζεις, γιατί άρμεγμα χωρίς φαγητό δεν θα αντέξει, θα ψοφήσει…!!! Άστε, λοιπόν, «κολαροφόροι» των Βρυξελών, τα σχέδια επί χάρτου και ελάτε λίγο στις φτωχογειτονιές του Περάματος και των ορεινών χωριών της Εύβοιας, και άλλων περιοχών της χώρας μας, πηγαίνετε λίγο στις Τράπεζες (αν τολμάτε) και δείτε, πόσα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα και πόσοι κινδυνεύουν να χάσουν ότι έχουν αποκτήσει με αγώνα στην ζωή τους;
Περιορίστε, πρώτα, τις αμοιβές και τα bonus των Golden boys και μετά πείτε μας για περιορισμό και τα άλλα ανάλγητα που θα …λύσουν, δήθεν, το πρόβλημα των ελλειμμάτων και θα θέσουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης… Αν τολμάτε λέω…!!!
Όσο για τη χώρα μας και για το νέο Οικονομικό επιτελείο, έχω ταπεινά να πω. Προχωράτε αταλάντευτα στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, γιατί υπάρχει και άλλος τρόπος να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και να μειώσουμε τα ελλείμματα , αυτή η πολιτική που σκέφτεται και τον Άνθρωπο ως κοινωνική και όχι μόνο, ως οικονομική μονάδα.!
Τολμάτε, με ακόμα πιο θαρραλέα και δίκαια οικονομικά μέτρα, με κοινωνική ευαισθησία προς την κατεύθυνση τόνωσης της αγοράς και εξάλειψης των οικονομικών ανισοτήτων, για να μείνει αρραγής ο κοινωνικός ιστός της χώρας. Τώρα είναι η ώρα.!

Γιώργος Δ. Μητροπέτρος Οικονομολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *