Στην Μπιρμπίλη ο Συμεών Κεδίκογλου για τα Μεσσάπια



Στο αίτημα του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ευβοίας Συμεών Κεδίκογλου για μία σύσκεψη για το θέμα των Μεσσαπίων ανταποκρίθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο στις 22 Ιουλίου και συμμετείχαν, εκτός από την Υπουργό, και όλοι οι συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ειδικός γραμματέας Υδάτων.

Ο κ. Κεδίκογλου είχε απευθύνει το αίτημα για τη συνάντηση αμέσως μετά και τη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικίου Χαλκίδας και τη διακοπή της παροχής νερού στην περιοχή, καθώς, όπως έχει δηλώσει, «δεν είναι δυνατό, το έτος 2010, οι πολίτες μιας περιοχής να στερούνται του δημόσιου αυτού αγαθού».

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι και στόχοι της σύσκεψης από πλευράς του βουλευτή.

Ο πρώτος είναι να μπορέσει να δοθεί πρακτικά και πέρα από οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση μια άμεση και ασφαλής λύση για την παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους.

Επ’ αυτού, η Υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Κεδίκογλου, κατόπιν και των πρόσφατων δηλώσεων της στη Βουλή, που ξεσήκωσαν αντιδράσεις, ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό για το Υπουργείο και η σοβαρότητά του αναγνωρίζεται πέρα από θεσπίσεις και νομικίστικες διατυπώσεις ορίων. Στην απαίτηση του βουλευτή για συγκεκριμένες λύσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, το Υπουργείο προέκρινε ως βέλτιστη, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, τη λύση της παροχής νερού μέσω της ΕΥΔΑΠ, καθώς το δίκτυο της εταιρείας φτάνει μέχρι και τη Χαλκίδα και κυρίως είναι αυτή που αξιολογείται ως η πιο ασφαλής στη συνείδηση των πολιτών. Επιλέγει δηλαδή την ΕΥΔΑΠ, ως τη λύση που θα άρει στο 100% την ανασφάλεια των πολιτών, που δικαιολογημένα έχει προκληθεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΕΚΑ έχει εκθέσει το θέμα τόσο στην ΕΥΔΑΠ όσο και στο εποπτεύον Υπουργείο Μεταφορών. Σε ερώτηση του βουλευτή για την εξασφάλιση χρηματοδότησης αυτού του έργου, το οποίο υπολογίζεται από την ΕΥΔΑΠ περίπου σε 3εκατ. ευρώ ανά 30χλμ, η Υπουργός απάντησε ότι είναι διατεθειμένη να το εντάξει στο ΕΠΠΕΡΑΑ, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναζήτησε ο βουλευτής από την ΕΥΔΑΠ, ώστε να ερευνήσει περαιτέρω την προτεινόμενη λύση, το έργο μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο μήνες από τη διατύπωση της πολιτικής βούλησης και της εντολής.

Εφόσον, το υπουργείο προκρίνει αυτή τη λύση της ΕΥΔΑΠ ως τη βέλτιστη με βάση τα κριτήρια της εφικτότητας, χρονοδιαγράμματος αλλά και της δημιουργίας αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, ο βουλευτής θα καταβάλλει τις προσπάθειές του σε αυτή την κατεύθυνση για να λυθεί οριστικά και άμεσα το πρωταρχικό ζήτημα των Μεσσαπίων.

Δεύτερος βασικός λόγος και στόχος της συνάντησης για τον κ. Κεδίκογλου ήταν να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών που θα καταδείξουν τους υπαίτιους, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες και οι ποινές για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην περιοχή. Σύμφωνα με την Υπουργό, η πρώτη φάση των μελετών του ΙΓΜΕ για τα αίτια έχει ολοκληρωθεί και διενεργούνται οι διασταυρώσεις στοιχείων. Το υπουργείο είναι κοντά στο να ανακοινώσει τους υπαίτιους και ο βουλευτής διαβεβαίωσε την Υπουργό ότι θα παρακολουθεί στενά την πορεία των ερευνών.

Επίσης, η Υπουργός θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αρμόδιο για τα ποτάμια, όπως το Υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο για το πόσιμο νερό, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την ΕΥΔΑΠ και την επέκταση του δικτύου της και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το αρδευτικό νερό των αγροτών.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, συντονίζεται την επόμενη εβδομάδα μία συνάντηση όλων των παραπάνω Υπουργείων για το σχεδιασμό και λήψη μέτρων ειδικά για την περιοχή των Μεσσαπίων.

Τέλος, ο βουλευτής επανέλαβε στην Υπουργό την πρόσκληση να έρθει η ίδια στην περιοχή των Μεσσαπίων σηματοδοτώντας ότι το θέμα της περιοχής είναι προτεραιότητα και η κ. Μπιρμπίλη τοποθέτησε χρονικά την επίσκεψη της στα τέλη Αυγούστου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *