ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟ ΛΗΛΑΝΤΑ

Οι παράνομες αμμοληψίες στο Λήλαντα ποταμό είναι μια παλιά και γνωστή υπόθεση. Ο τοπικός τύπος και το Διαδίκτυο επανηλειμένα έχουν δημοσιεύσει τις καταγγελίες συνοδευόμενες από τις αντίστοιχες φωτογραφίες του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ληλαντίου Πεδίου «ΠΟΡΦΥΡΑ, του Δασικού Συν/σμου Αφρατίου και του Δικτύου Περιβαλλοντικών Συλλόγων και Κινήσεων Πολιτών Ευβοίας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι ενήμεροι; ο πρώην Νομάρχης και ο νυν αντιπεριφεριάρχης Μπουραντάς, η τεχνική υπηρεσία της πρώην Νομαρχίας, η κτηματική υπηρεσία Χαλκίδας, ο πρώην Δήμαρχος Ληλαντίων Κος Καρυστινός, το αστυνομικό τμήμα Βασιλικού, η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας, ο εισαγγελέας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρ/κου Σχεδιασμού και Δ/νση Δημοσίων Έργων), η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος «Μαργαρίτα Καραβασίλη», η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος ‘Τομέας Νοτίου Ελλάδος’.Παρ’ όλα αυτά η καταστροφή του ποταμού συνεχίζεται τόσο από την ΕΥΟΚΑΤ όσο και από ιδιώτες. Η κοίτη του Λήλαντα έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, δεκάδες φορτηγά άμμου φεύγουν καθημερινά από το ποτάμι . Πριν δύο μήνες καταγράψαμε εκτός της ανελέητης δράσης της ΕΥΟΚΑΤ, 4 με 5 μάντρες οικοδομικών υλικών στις όχθες του Λήλαντα, που ξεφύτρωσαν μέσα στην αναμπουμπούλα των εκσκαφών που διέτρεχαν το ποτάμι, με υλικά παρμένα από το Λήλαντα και σπασμένα σε διάφορα μεγέθη.
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται καταγεγραμμένα σε DVD της Κτηματικής Υπηρεσίας.
Μπροστά στην αδιαφορία όλων των αρμοδίων φορέων προσφύγαμε στην εισαγγελική αρχή της Χαλκίδας. Ο προϊστάμενος Εισαγγελέας Χαλκίδας αρνήθηκε να παραλάβει την αίτηση της ‘ΠΟΡΦΥΡΑΣ’ και του Δασικού Συν/σμου Αφρατίου για άμεση επέμβαση στο Έγκλημα που γίνεται στο Λήλαντα ποταμό, γιατί θεώρησε τα στοιχεία ανεπαρκή.
Δίνουμε στη δημοσιότητα σήμερα την έκθεση ελέγχου της ΕΥΕΠ των περιβαλλοντικών όρων και τις Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας κατά την υλοποίηση του έργου «κατασκευή – βελτίωση οδού Αφρατίου – Πισσώνα» από την εταιρεία ΕΥΒΟΚΑΤ Α.Ε. και την κλήση σε απολογία της ΕΥΟΚΑΤ Α.Ε. από την ίδια υπηρεσία, ελπίζοντας ότι η εισαγγελία Χαλκίδας θα ενδιαφερθεί έστω και τώρα. Πριν από την καταστροφική πλημμύρα του Λήλαντα στις 11/09/2009 είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για την συμπεριφορά του ποταμού λόγω των επεμβάσεων στην κοίτη του και στις όχθες του, με έγγραφο μας προς την τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας και τον τύπο. Εκφράζουμε ξανά τους φόβους μας για νέες καταστροφικές πλημμύρες στο Ληλάντιο καθώς οι επεμβάσεις της ΕΥΟΚΑΤ έχουν κυριολεκτικά αλλοιώσει τη μορφή του ποταμού με την δημιουργία αναχωμάτων κατά μήκος της όχθης, την εκβάθυνση σε κάποια σημεία και την ανύψωση σε κάποια άλλα της κοίτης. Η νέα διευθέτηση της κοίτης έγινε σύμφωνα με την γνώμη της ΕΥΟΚΑΤ χωρίς πρόβλεψη για τα ανωτέρω από την Τεχνική Περιγραφή του έργου η οποία εγκρίθηκε με την α.π. 8381/01.09.06 απόφαση έγκριση μελέτης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν. Αυτοδιοίκησης Ευβοίας.

Η Γραμματέας Ευτυχία Φίλιππα

Άννα Ραπτάκη Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου
Ληλαντίων «Πορφύρα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *