Οι… μαϊμούδες τους χάλασαν τα σχέδια

Η μιζερια, η αστοχια και η ευημερια των αριθμων κρυβεται στο ΠΕΠ Στερεας Ελλαδας

Μέσα σ’ ένα προβληματισμό ανάμεσα στις σχέσεις Γ’ Κοινοτικού πλαισίου με το επόμενο κινήθηκε η διαδικασία της Επιτροπής Παρακολούθησης που εξελίχθηκε χθες το Καρπενήσι. Το σύνολο των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης βρέθηκε μπροστά σε αξεπέραστα ερωτηματικά σε σχέση με την πραγματική απόδοση της συγκεκριμένης προγραμματικής περιόδου. Ωστόσο η κριτική που ασκήθηκε είχε αφετηρία τις σημαντικές υπερβάσεις σε ό,τι αφορά τους άξονες και τον αρχικό προγραμματισμό αλλά και τα έργα μαϊμού που έχουν σημαδέψει την Γ’ προγραμματική περίοδο.

Μάχη του αυτονόητου χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας την αποδοχή μιας εκτίμησης των πραγματικών αναγκών σε σχέση με τις υποδομές. Ο ίδιος μίλησε για διαπιστώσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε δήμους και νομαρχίες της Στερεάς Ελλάδας. Αυστηρή ήταν ωστόσο η θέση του σε σχέση με τη διαχείριση των επιμέρους μεγεθών του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοκριτική από ορισμένους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ως αναγκαίο σημείο των πολιτικών επιλογών η ένταξη έργων μαϊμού, η επέκταση και η μεταφορά έργων από τα τομεακά προγράμματα ή και συγχρόνως η συνολική πολιτική που δημιούργησε προϋπολογιστικό δίλημμα σε σχέση με την πραγματική εικόνα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις υποδομές στην περιοχή.

Από τη δική της πλευρά η Περιφέρεια επέμενε στην κατεύθυνση ότι υπάρχει υπέρβαση κατά 38% των πόρων του προγράμματος θεωρώντας αυτό το σημείο σαν θετικό, απέφυγε όμως να αναφερθεί ποιο θα είναι το φέσι που μεταφέρεται στην επόμενη προγραμματική περίοδο, κάτι που θεωρείται βέβαιο.

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας αναφέρθηκε έμμεσα σε έργα οδοποιίας αλλά και επενδύσεις, κάτι το οποίο πιστοποιείται και από τις εκτιμήσεις που γίνεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ όπου στο τέλος του 2010 αναμένεται ο κανόνας ν+3 να καλυφθεί από τα έργα γέφυρες, τα οποία -όπως είπε – έχουν συμφωνηθεί χωρίς ωστόσο να ανακοινωθούν και από την άλλη πλευρά από τη μεταφορά επενδύσεων.

Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα διαχείρισης των Κοινοτικών πόρων αναδεικνύοντας τα επιμέρους προβλήματα που υπήρξαν στην πορεία σαν καθοριστικά. Από την πλευρά τους υπήρχαν διάφορες και διαφορετικές ερμηνείες σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στο σύνολό του, όμως δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις επιμέρους τεχνικές που επινοήθηκαν.

Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Τόνια Αντωνίου έκανε ένα φλας μπακ σε όλα τα στοιχεία που συνέστησαν τον προγραμματισμό της τρίτης προγραμματικής περιόδου υπογραμμίζοντας την άναρχη επιμέρους διαχείριση κύρια σε ό,τι αφορά τα έργα που μεταφέρθηκαν από τα τομεακά προγράμματα. Παράλληλα υπογράμμισε με έμφαση το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τις αρχικές προγραμματικές δεσμεύσεις, υπάρχουν απώλειες πόρων οι οποίες δεν έχουν αναπληρωθεί αλλά και στρεβλώσεις της ποιοτικής κατάταξης του προγράμματος. Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που άλλωστε ήταν η μοναδική βουλευτής που παρέστη χθες στη συνεδρίαση υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το πεδίο σε σχέση με τις παρεμβάσεις και τα έργα τα οποία θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο, χαρακτηρίζοντας συγχρόνως ότι επιμέρους στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απασχόληση, την κατάρτιση και τις επενδύσεις είναι πλαστά και δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ομιλία της η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις προνοιακές δομές τονίζοντας ότι η άναρχη πολιτική που εφαρμόζεται σε τελευταία αυτή φάση έχουν θέσει σε αχρηστία δομές οι οποίες έχουν προσφέρει αρκετά όλο το προηγούμενο διάστημα. Κρίνοντας τα επιμέρους στοιχεία των μεγεθών που έχουν σχέση με τη διαχείριση του προγράμματος στάθηκε ιδιαίτερα υπερδεσμεύσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ ζητώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο και συγχρόνως να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα. Τέλος κατηγόρησε ευθέως προηγούμενους περιφερειάρχες κυρίως για τον τρόπο που χειρίστηκαν τι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *