ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, με αφορμή τα όσα ανέφερε ..κινδυνολογώντας ο πρόεδρος του ΕΒΕΕ Π. Σίμωσης εστειλε επιστολή με την οποία διευκρινίζει τα θέματα που αφορούν την ΒΙΠΕ Χαλκίδος, καθώς και το καθεστός «διανομής» των οικοπέδων σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Τα περί «υποχρεωτικής εγκατάστασης» στην ΒΙΠΕ είναι αναληθή, υποστηρίζει η Τράπεζα, καθώς επισημαίνει το γεγονός ότι «οι αποφάσεις για την τιμολογιακή πολιτική υπόκεινται στον ..έλεγχο του Δημοσίου αφου ως μέτοχος έχει την δυνατότητα παρέμβασης λόγω της απαιτούμενης ομοφωνίας των αποφάσεων ΀ουλαμβάνονται»
Αναλύτικά στην επιστολή της η ΕΤΒΑ ΒΙΠ̕ αναφέρει:
“1. Ακόμα και στην π̵ρίοδο την οποέα οι βιομηχανικές περιοχές ανήκαν στην πρώην κρατική ΕΤΒΑ, τα γήπεδα στις βιομηχανικές περιοχές πωλούνται με κέρδος Σαι την κρατική εταιρεία, η οποία ήταν ανέκαθεν ανώνυμη εταιρεία και λειτουργούσε στα πλαίσια του νόμου περί ανωνύμωι εταιρειών.
2. Η εταιρεία σήμερα έχει βασικό μέτοχο την Τράπ̵ζα Πειραιώς με 65% αλλά συμμετέχει και το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 35%. Ο μικτός χαρακτήρας της νέας εταιρίας ενίσχυσε το επιχειρηματικό της προφίλ αλλά σε καμιά περίπτωση δεν απεμπολήθηκε η αναπτυξιακή της διάσταση, μέσω της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου.
3. Η τιμολογιακή πολιτική θα καθορίʶεται από το φορέα εκμετάλλευσης του ΒΙΟΠΑ όχι διότι ήταν απαίτηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αλλά διότι έτσι επιβάλλει ο Νόμος 2545/17 περί ΒΙΠΕ.
4. ΕπισημαίνουΜε ότι σε θέματα τιμολογικής πολΙτακής οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να είναι ομόφωνες. Καμία απόφαση για τιμές δεν έχει ληφθεί έως σήμερα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα για τη Χαλκίδα έχουμε ήδη συμφωνήσει να ενημερώνεστε για όλα τα θέματα τιμολογιακής πολιτικής αλλά και για άλλα σημαντικά επιχειρησιακά θέματα τουλάχιστον ένα μήνα πριν και σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις σας.
5. Τόσο η κρατική ΕΤΒΑ αλλά και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ουδέποτε έλαβε επιδότηση για την κατασκευή του ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας με δική της ευθύνη.
6. Καμιά επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα εκτός ΒΙΠΕ δεν υποχρεούται να μετεγκατασταθεί εντός αυτής και δεν έχει συμβεί ποτέ έως σήμερα. Περιπτώσεις μετεγκαταστάσεων έχουν συμβεί μόνο μετά από κρατικές ενισχύσεις και με επιλογή των ίδιων των επιχειρηματιών. Αρα είναι εξαιρετικά παραπλανητικό να μιλάμε για “καταδικασμένους” επιχειρηματίες.
7. Τα δημοσιεύματα που έσπευσαν να ορίσουν και τιμή πώλησης των γηπέδων δεν κάνουν καμιά αναφορά στις εξωφρενικές τιμές πώλησης στις οποίες “σύρονται” στην κυριολεξία οι επιχειρηματίες στην περιοχή γύρω από το ΒΙΟΠΑ, σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία μας, αγοράζοντας μάλιστα οικόπεδα εκτός σχεδίου (δηλαδή τουλάχιστον 4 στρέμματα) και με κακούς όρους δόμησης. Είναι λοιπόν παραπλανητική η τιμολογιακή ανάλυση όπως εμφανίζεται στον τοπικό τύπο.
8. Τέλος να πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, σύμφωνα με την Απόφαση 5496/221/98 “Καθορισμού θέσης, επέκτασης και ορίων του ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας, συνολικής έκτασης 1200 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Πέι Δοκού, στα διοικητικά όρια του δήμου Χαλκιδέων” είναι ο μοναδικός φορέας οργάνωσης και διαχείρισης του ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας. Ο λόγος είναι διότι το 1996 που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας αποφάσισε να προχωρήσει στην οργάνωση ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας, η ΕΤΒΑ είχε το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης Βιομηχανικών Περιοχών ως εκ τούτου η επιλογή ΒΕΠΕ ήταν μονοσήμαντη”.
Τέλος η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στην επιστολή της προς το Νομάρχη Ευβοίας, Θανάση Μπουραντά, ευχαριστεί τον ίδιο, τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τις ενέργειες που τελικά οδήγησαν στην επίλυση του θέματος της ολοκλήρωσης του ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας.
Ήδη η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε συνεργασία με τα υπηρεσιακά στελέχη της Νομαρχίας, ολοκλήρωσε μια σειρά επαφών με στελέχη της αρμόδιας ΠΕΧΩ και συμπληρώθηκε η μελέτη του ρυμοτομικού σχεδίου, η οποία θα υποβληθεί στην ΠΕΧΩ Στερεάς Ελλάδος έως τις 20 Φεβρουαρίου. Απομένει η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ των δυο φορέων της παραχώρησης της έκτασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *