για την εγκατάσταση αιολικών στην Καρυστία…..

Ο Σύλλογος "Καβοντόρου Γη" με υπόμνημά του προς όλους τους φορείς, εκφράζει τις ενστάσεις του για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Καρυστίας.

Ακολουθεί το υπόμνημα του Συλλόγου:

Προβληματισμό προκαλεί, η συμπεριφορά της Νομαρχίας Ευβοίας, εν όψει της Συνεδρίασης της 5ης Νομαρχιακής Επιτροπής με θέμα την Έγκριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 174,8MW στην κοινότητα Καφηρέα. Συγκεκριμένα, με έγγραφο της (αρ. πρωτ 501/22-11-2010) η Νομαρχία ανακοινώνει τη συνεδρίαση της 5ης Νομαρχιακής Επιτροπής με τίτλο: «Δημοσιοποίηση Μ.Π.Ε». Είναι απορίας άξια, τόσο η απόφαση της Νομαρχίας Ευβοίας να εξουσιοδοτήσει τη Νομαρχιακή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει για ένα τόσο σοβαρό για την περιοχή ζήτημα και όχι το Νομαρχιακό Συμβούλιο όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο 3 του Ν. 3010/2002 και τα άρθρα 4 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/2003 καθώς και η ημερομηνία συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής (παραμονές Χριστουγέννων).

Συνακόλουθα καταγγέλλουμε ότι τη συμπεριφορά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας η οποία αρνήθηκε να δώσει τις Μ.Π.Ε., με αποτέλεσμα να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση με την οποία, κατορθώσαμε να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο των μελετών.
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τη συνολική προς έγκριση ισχύ των 174,8 MW, τα 112,7 MW αφορούν την περιοχή του Καβοντόρου. Ως Σύλλογος «Καβοντόρου Γη», κινητοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της προάσπισης των νόμιμων συμφερόντων των ιδιοκτητών γης και ζητάμε από τη Νομαρχία την απόσυρση του συγκεκριμένου θέματος από την συνεδρίαση της Ν.Ε. της 24ης Δεκεμβρίου 2010. Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε, την προσπάθεια έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδότηση των επενδύσεων, ερήμην των νόμιμων ιδιοκτητών γης. Διαπιστώνουμε επίσης την εμμονή των επενδυτών για κατασκευή υπέργειων δικτύων υψηλής τάσης όταν στο από 25/6/2008 Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευβοίας είχε αποφασιστεί να μην κατασκευαστεί καμία νέα υπέργεια γραμμή υψηλής τάσης και να αρχίσει και η διαδικασία υπογειοποίησης των υφιστάμενων γραμμών υψηλής αλλά και μέσης τάσης στα εν λειτουργία αιολικά πάρκα.

Τέλος, οφείλουμε να υποδείξουμε την λανθασμένη χάραξη της οδοποιίας η οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου έργου. Η χρησιμοποίηση του πεπαλαιωμένου υφιστάμενου οδικού δικτύου θα το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο υποβαθμίζοντας οριστικά τις υποδομές του Καφηρέα.

Δηλώνουμε ότι μετά από προτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τους τίτλους μας και αντιμετωπίζουμε νομικά κωλύματα και παρεμβάσεις ιδιωτικών συμφερόντων μεγάλων εταιρειών, που οδηγούν σε συνεχείς αναβολές τη δικαστική διαδικασία και μας εμποδίζουν να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας.

Στηρίζουμε την έκφραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή προκύπτει από την απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων Μαρμαρίου, Καρύστου και Καφηρέα που απέρριψε την έγκριση Μ.Π.Ε. καθώς και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής που στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 20/12/2010 αποφάσισε την αναβολή της εξέτασης του θέματος. Μία εξέλιξη που θα εγκρίνει τις συγκεκριμένες Μ.Π.Ε. προσβάλει το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ιδιοκτησιών μας. Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα προστατεύει τα συμφέροντά μας

Για το Σύλλογο «Καβοντόρου Γη»

Κώστας Καλλιανιώτης
Πρόεδρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *