Ένας χρόνος μνημόνιο και η τραγωδία τώρα αρχίζει

     Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου εφαρμογής του μνημονίου ο ΣΥΝ έδωσε στη δημοσιότητα τη  Μαύρη Βίβλο των συνεπειών του και ταυτόχρονα κατέθεσε τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης . Και βέβαια , όπως πάντα γίνεται , πέρασαν στα ψιλά των εφημερίδων και στα δευτερόλεπτα των τηλεοπτικών δελτίων , για να υπηρετηθεί ακόμη μια φορά η ¨  δικομματική άποψη¨ του συστήματος « ότι οι άλλες δυνάμεις δεν έχουν πρόταση» .

    Δεν θα σταθώ στα αποτελέσματα εφαρμογής του μνημονίου , τα γνωρίζουν  καλύτερα αυτοί που τα βιώνουν , δηλαδή  οι εργαζόμενοι , οι άνεργοι , οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι , θα αναφερθώ κωδικοποιημένα σε μια δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για έναν ουσιαστικό διάλογο με στόχο την αντιμετώπιση της τραγωδίας που έρχεται . Ειδικότερα :

– ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ . Επαναδιαπραγμάτευση με διαγραφή μεγάλου μέρους του , επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου και το σημαντικότερο εξονυχιστικός λογιστικός έλεγχός του .  Μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα υπάρξει  κούρεμα 50% και σε συνδυασμό με μία περίοδο χάριτος  4  ετών μπορεί να έχει ως  αποτέλεσμα τη μείωσή του το 2020 στο 86,9  % του ΑΕΠ .

  ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ . Άμεση καταγραφή  και θεσμική υπεράσπιση του    δημόσιου χαρακτήρα της . Γι΄ αυτό κρίνεται απαραίτητη τόσο η αποτροπή της ιδιωτικοποίησής της όσο και η  σωστή αξιοποίησή της για τη στήριξη αυτών που πλήττονται .

          ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ . Συγκρότηση δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , της λαϊκής στέγης και της αγροτικής δραστηριότητας .

          ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ .Άμεση αναδιανομή του πλούτου με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε. (σήμερα οι άμεσοι φόροι είναι 4% κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης .

   Το  δημόσιο  χρέος δεν διογκώθηκε εξ  αιτίας του μεγάλου δημόσιου τομέα και των δημόσιων δαπανών που κινούνται κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης . Αντίθετα διογκώθηκε εξ  αιτίας της λεηλασίας από κάθε λογής εργολάβους και προμηθευτές ( τεράστια η σπατάλη των ολυμπιακών αγώνων με το ΣΥΝ να είναι το μόνο κόμμα που τάχθηκε κατά ανάληψής τους) ,της  τεράστιας φοροδιαφυγής και φορολογικής ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου και της τοκογλυφικής δανειοδότησης της ελεύθερης αγοράς .

   Υπάρχουν λοιπόν κι άλλες προτάσεις και λύσεις αρκεί να μη φοβόμαστε και να αντιστεκόμαστε .

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *