υδροδότηση Μεσσαπίων

 

Σχετικά με τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο περιβάλλοντος Τετάρτη 18 Μάη 2011 , με τη συμμετοχή στελεχών της τοπικής διοίκησης , για το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού στα Μεσσάπια , ο βουλευτής του ΚΚΕ  Γιώργος Μαρίνος ενημερώνει το λαό της περιοχής για τα ακόλουθα ζητήματα :

 

 

 

 

 

Από το Σεπτέμβρη του 2010 που επισκέφτηκε η κ. Υπουργός περιβάλλοντος το δήμο Μεσσαπίων και ανακοίνωσε μέτρα για το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού , διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση και το πρόβλημα οξύνεται.   8 μήνες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν έχει εξασφαλιστεί καν πόσιμο νερό για τους κατοίκους.

 

Είναι φανερό ότι η πολιτική που προκαλεί και οξύνει το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού δεν μπορεί να δώσει λύση προς όφελος του λαού της περιοχής και είναι ανάγκη να ενταθεί ο διεκδικητικός αγώνας. 

 

Η μόλυνση του νερού στα Μεσσάπια και στην ευρύτερη περιοχή , στα Οινόφυτα , την Αυλίδα και σε άλλες περιοχές της ΑττικοΒοιωτίας και της Εύβοιας  από εξασθενές χρώμιο , καρκινογόνα ουσία που σκοτώνει τον άνθρωπο αποτελεί πρόβλημα καθοριστικής σημασίας.

 

Οι εξελίξεις μιλούν από μόνες τους . Η ανάπτυξη και η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των καπιταλιστών γεννάει την ανεργία και την ανασφάλεια , τη μείωση των μισθών και των συντάξεων , την κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων , προωθεί την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση της παιδείας, βασανίζει τις λαϊκές οικογένειες με την αθλιότητα που επικρατεί στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας. 

 

Αυτή η ίδια ανάπτυξη , αυτή η πολιτική μολύνει , καταστρέφει  ταυτόχρονα το περιβάλλον και  δηλητηριάζει το νερό.

 

Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος , κι αυτό πρέπει να γίνει βάση μαζικής στήριξης των θέσεων και της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ , που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και την ανάπτυξη της οικονομίας  με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών , με εργαλεία :

 

  • Την κοινωνική , λαϊκή ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής (ορυκτό πλούτο,  ενέργεια , μεταφορές , τηλεπικοινωνίες , γης ,νερό κ.α ).
  • Τους Παραγωγικούς  συνεταιρισμούς.
  • Τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας .
  • Τον εργατικό –κοινωνικό έλεγχο.

 

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ σκοτώνει. Κυριολεκτικά σκοτώνει. Αφού και τα δύο κόμματα ευθύνονται για τα απόβλητα των βιομηχανιών που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή του Ασωπού ποταμού και τη μόλυνση   του νερού μιας μεγάλης περιοχής από το Εξασθενές Χρώμιο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα .

 

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ δεν δίνουν λύση  γιατί υπηρετούν τα μεγαλοσυμφέροντα ,η αντιλαϊκή τους πολιτική έχει άλλες προτεραιότητες , προτεραιότητες που αφορούν τη στήριξη των τραπεζιτών , των βιομηχάνων , των εφοπλιστών,  των μεγαλοεργολάβων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας.

 

Γι’ αυτό δεν παίρνουν τόσα χρόνια μέτρα αντιμετώπισης των πηγών της μόλυνσης ,δεν φροντίζουν για την αποκατάσταση της ζημιάς , την εξασφάλιση καθαρού νερού για τους κατοίκους, από την ΕΥΔΑΠ.

 

Γι αυτό αρνούνται να πάρουν  μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών που έχουν χτυπηθεί από την κατάσταση που διαμορφώθηκε.    

 

Το ΚΚΕ  έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη βουλή , έχει οργανώσει δεκάδες κινητοποιήσεις και επιμένει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού , διεκδικητικού κινήματος που θα συγκρούεται με αυτή την επικίνδυνη κατάσταση ,με την καπιταλιστική ανάπτυξη ,την αντιλαϊκή πολιτική και τα μεγαλοσυμφέροντα που την δημιουργούν. Με αυτό τον προσανατολισμό και όχι με θέσεις που υποκλίνονται στο κριτήριο του κέρδους , μπορεί να γίνει ο αγώνας αποτελεσματικός για να απαιτήσουμε αποφασιστικά  :

  • Άμεση Υδροδότηση της περιοχής από την ΕΥΔΑΠ  με καθαρό φτηνό πόσιμο νερό και εξασφάλιση καθαρού νερού  για τις καλλιέργειες.
  • Αντιμετώπιση  των πηγών μόλυνση και τη δημιουργία υποδομής απόθεσης αποβλήτων.
  • Μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής και την αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Επιδημιολογική μελέτη και οργανωμένο έλεγχο της Υγείας των κατοίκων της περιοχής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *