Το ΕΣΠΑ καλύπτει τον αέρα και τα φέσια

Με το βλέμμα στραμένο στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της τόσο οι Περιφερειάρχες όσο και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν τη σημασία των παρεμβάσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ανταγωνιστικότητας υποστηρίζοντας με έμφαση ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν στη φάση που διανύουμε για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Η κοινωνική συνοχή, η αειφόρος ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη διαχείριση του φυσικού και του αστικού δομημένου περιβάλλοντος είναι τα κεντρικά σημεία αναφοράς και των τριών προγραμμάτων τα οποία αναλύθηκαν με ιδιαίτερη σαφήνεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα τρία προγράμματα των περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας φτάνει τα 1,82 δις ευρώ. Από το συγκεκριμένο προϋπολογισμό σε υποδομές τοποθετούνται 460,2 εκατομμύρια ευρώ, σε δράσεις που έχουν σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής 883,40 εκατομμύρια ευρώ ενώ η ψηφιακή σύγκλιση, αλλά και η επιχειρηματικότητα χρηματοδοτούνται με 448 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα και στις τρεις περιφέρειες έχουν εκδοθεί 27 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 414,11 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ενταχθεί 11 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 93,69 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έχουν ενταχθεί έργα αξίας 49,48 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των υποδομών, 20,1 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής και 4 εκατομμύρια ευρώ στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα.

“Αποσκοπούμε σε μια δυναμική πορεία μέσα από την οποία πολύ σύντομα όλοι αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν προς τις τοπικές κοινωνίες, σε όφελος του πολίτη” υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς που προήδρευσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο κ. Σκλιάς για τη Στερεά Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 5 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 106,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ενταχθεί ένα έργο 11,1 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα έχουν υποβληθεί αιτήματα εκχώρησης που ξεπερνούν τα 310 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εκχωρηθεί μέχρι σήμερα 225 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσκληση στην αυτοδιοίκηση Ανοιχτή πρόσκληση προς την αυτοδιοίκηση έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Παναζάχος ζητώντας από δημάρχους και νομάρχες να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών στην αγορά. “Κάνω έκκληση στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου καλώντας τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης να στρέψουν το βλέμμα τους στην παραγωγική διαδικασία και να γίνουν επενδύσεις για να ενισχυθεί ο παραγωγικός ιστός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το τμήμα του προγράμματος που αφορά την περιφέρεια της Ηπείρου το συνολικό πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 485 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία έχουν εκχωρηθεί στην περιφέρεια 152 εκατ. και έχουν εκδοθεί 10 προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 126 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν ενταχθεί στην περιφέρεια Ηπείρου είναι συνολικού προϋπολογισμού 32,5 εκατομμυρίων ευρώ.

“Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την εφαρμογή του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας ζητώντας επιτάχυνση στις διαδικασίες και περισσότερο εντατική προσπάθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το τμήμα του επιχειρησιακού προγράμματος που αφορά τη Θεσσαλία είναι συνολικού προϋπολογισμού 604 εκατομμυρίων ευρώ δημόσιας δαπάνης.
Από τα επιμέρους στοιχεία το 22% αφορά υποδομές που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ, 220 εκατομμύρια ευρώ αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και ποιότητα ζωής και 97 εκατομμύρια ευρώ αφορά στην ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα. Μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας έχουν εκδοθεί 5 προσκλήσεις συνολικού ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ενταχθεί δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 42,4 εκατομμύρια ευρώ. Βοήθεια στο σπίτι

Τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τους πόρους οι οποίοι κατευθύνονται και καλύπτουν δαπάνες που έχουν σχ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *