Πτωχευτικό Δίκαιο και Ρυθμίσεις χρεών στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ

Α) Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του Πτωχευτικού Δικαίου είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην κατεύθυνση της εξασφάλισης μιας δεύτερης ευκαιρίας για όσους επιχειρούν, ρισκάρουν και έως τώρα εβρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού και οικονομικού στιγματισμού στην Ελλάδα.

Ανάλογη λογική θα πρέπει να είχε επικρατήσει και στις διατάξεις του Φορολογικού Νομοσχεδίου. Σημειωτέον ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι μια εξ υπ΄αρχής  εξασφαλισμένη οικονομική διαδικασία. Το δε πρώτο “στραβοπάτημα” δεν αποτελεί απαραίτητα και ένδειξη ανικανότητας, αλλά περισσότερο αποτελεί “μάθημα” και απόκτηση εμπειρίας για ένα καλύτερο δεύτερο “ξεκίνημα”. Σημειωτέον ότι στην Ε.Ε. το 50% των επιχειρήσεων που ανοίγουν, κλείνουν μετά από 7 χρόνια λειτουργίας.

 

Β) Σημαντική, ιδιαίτερα γι΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο για τις επιχειρήσεις και                       η τροπολογία που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας                               κ. Γ. Κουτρουμάνη. Δίνεται η δυνατότητα με ευνοϊκούς όρους να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες με όρους που λαμβάνουν, επιτέλους, υπ΄ όψιν την οικονομική συγκυρία.

Για χρέος π.χ. προς ΟΑΕΕ 15.000 € δίνεται η δυνατότητα με την καταβολή ενός επιπλέον 20% επί της τρέχουσας εισφοράς να αποπληρωθεί σε 15 χρόνια. Στηρίζεται έτσι η ρευστότητα και δίνεται “ανάσα ζωής” σε επιχειρηματίες που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν (ασφαλιστική ενημερότητα), παρέμεναν ανασφάλιστοι και οδηγούνταν στην περιθωριοποίηση. Σημαντικές θετικές αλλαγές και στον τρόπο παροχής σύνταξης αναπηρίας αλλά και στον τρόπο υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Δεν απαιτείται ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης και η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.                 Το έγγραφο της διακοπής κατατίθεται όταν εκδοθεί η σύνταξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *