οχι στη “χωματερή” …ψυχών!

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, με αφορμή τα δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που φέρουν το στρατόπεδο της Ριτσώνας, ως κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών, απέστειλε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, την παρακάτω επιστολή.

 Κύριε Υπουργέ

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη χώρα μας με τη διεύρυνση του μεταναστευτικού ρεύματος δεν αντιμετωπίζονται ούτε πρόχειρα, ούτε ευκαιριακά.
Η έλλειψη συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής δημιούργησε χρόνια προβλήματα που διαιωνίζονταν ανέγγιχτα.
Η ανεξέλεγκτη είσοδος των αλλοδαπών, η μαύρη αγορά εργασίας, οι παράνομες δραστηριότητες μαζί με ισχυρές δόσεις ανευθυνότητας σε πολλά επίπεδα δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας συσσώρευσαν και διόγκωσαν ένα εκρηκτικό μείγμα εντάσεων και την γκετοποίηση περιοχών στο κέντρο της Αθήνας.
Η προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων επέβαλε μια σειρά μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας, υπό το φως του επείγοντος, μεταξύ άλλων και επιχειρήσεων σκούπα για λαθρομετανάστες.
Σαν λύση προτάθηκε η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης – κράτησης σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.
Στα σχέδια της κυβέρνησης χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, συμπεριλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και το παλιό εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή της Ριτσώνας.
Είναι σαφές ότι αυτή η πρόθεση πέραν της προφανούς προχειρότητας προδίδει έλλειψη σχεδίου.
Η λήψη μέτρων όσο αφορά το επιχειρησιακό της σκέλος λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για την εικόνα των Αθηνών. Πρόκειται στην ουσία περί μηχανισμών απομάκρυνσης, συγκέντρωσης και καταγραφής λαθρομεταναστών και «αποθήκευσής» τους σε στρατόπεδα – γκέτο στην περιφέρεια.
Στη Χαλκίδα ήδη λειτουργεί χώρος φιλοξενίας μεταναστών με πολλά προβλήματα. Η δημιουργία επιπλέον χώρου συγκέντρωσης – κράτησης μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Ριτσώνας, ο οποίος σύμφωνα με τα σχέδια θα φιλοξενήσει περί τα 2.000 άτομα, χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ανθρώπινη διαβίωση, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι ο χώρος βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων (Δ.Ε. Αυλίδας), ενώ η ευρύτερη περιοχή με συσσωρευμένα μεγάλα προβλήματα στερείται βασικών υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, αστυνόμευσης, μονάδων υγείας.
Αγκάθι αποτελεί η έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης στην Εύβοια στην οποία με βάση τον πληθυσμό της, ένας αστυνομικός αντιστοιχεί σε 560 Ευβοιώτες, ενώ προβληματικές είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και η έλλειψη υποδομών σε κρίσιμους τομείς όπως ο χώρος της υγείας. Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν χρόνια προβλήματα του νομού ο οποίος υποφέρει από μακρόχρονη και συστηματική αδιαφορία.
Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο κέντρο υποδοχής μεταναστών σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο δημιουργήθηκε ανεπιτυχώς στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Οι υπεράριθμοι κρατούμενοι μετανάστες εξαγριωμένοι για τις συνθήκες κράτησης έριξαν το φράχτη, δραπέτευσαν και κατέκλεισαν τους δρόμους του νησιού, με κραυγές όπως «ελευθερία» και «βοηθήστε μας» με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συμπλοκές και τραυματισμοί αστυνομικών και μεταναστών.
Αναλογιζόμαστε τις τραγικές επιπτώσεις σε περίπτωση λειτουργίας του στρατοπέδου ως χώρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών κατά τις πρόσφατες εκδηλωθείσες πυρκαγιές.
Με μια λέξη λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ σε λογικές διευκόλυνσης, ΟΧΙ σε διαδικασίες εξπρές που δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις της μετανάστευσης.
Αξιολογούμε σοβαρά τις ξενοφοβικές δημόσιες συζητήσεις, τη ραγδαία μεταβολή της κοινωνικής σύνθεσης λόγω της παράνομης εισροής μεγάλου αριθμού μεταναστών, τη συνεχή έξαρση της εγκληματικότητας και τις σχέσεις τους.
Λαμβάνουμε υπόψη τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μετανάστες ζουν.
Προσβλέπουμε στη δημιουργία πραγματικών κέντρων φιλοξενίας σε κατάλληλα επιλεγμένα μέρη, δεδομένου ότι η χώρα μας οφείλει κατά τις πιο ακριβές παραδόσεις της – τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία – να συμπεριφερθεί σε όλους όπως ταιριάζει στον Άνθρωπο και στην αξία του.
Πιστεύουμε στη διαμόρφωση πολιτικών που θα απορρέουν από το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Αυτή άλλωστε είναι η μοναδική, ρεαλιστική και βιώσιμη οδός απάντησης στην πρόκληση της έντασης της μεταναστευτικής ροής.
Με ρεαλισμό και σύνεση, με προσήλωση στο κοινωνικό αποτέλεσμα.
Μαζί με την κοινωνία. Για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει σε κάθε αλλοδαπό την απόλυτη άσκηση των δικαιωμάτων του και την πλήρη ένταξή του στην κοινωνία. Που μεριμνά για την πιστή εφαρμογή των νόμων. Που αταλάντευτα στηρίζει τις επιλογές του. Που ελέγχει με αυστηρότητα τα σύνορά του. Που βάζει τέλος στην ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών.
Αισιοδοξούμε για την αποφυγή κάθε ενέργειας – ιδιαίτερα κάτω από την πίεση της επικαιρότητας, την πίεση των Μ.Μ.Ε. ή άλλων συμφερόντων που κηδεμονεύουν την πολιτική ζωή – επείγουσας που θα επέφερε περαιτέρω παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τον σχεδιασμό πολιτικών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την ενσωμάτωση όσων διαμένουν χρόνια στη χώρα μας.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Προσήλωση και σοβαρότητα για την πιστή εφαρμογή της.
Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει για μία ακόμη φορά πολιτική σύγκρουσης ενάντια στο συμφέρον του νομού μας.
Θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια μιας σειράς άστοχων πολιτικών που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά κάθε προοπτικής ανάπτυξης του νομού.
Θυμίζουμε τα παλαιότερα σχέδια περί χωματερής στον χώρο της Ριτσώνας.
Τον σχεδιαζόμενο κατά το παρελθόν από το Υ.Ε.Ν. παροπλισμό 65 περίπου παλαιών πλοίων στο νότιο λιμάνι της Χαλκίδας και την μετατροπή αυτού σε αποθήκη και νεκροταφείο άχρηστων πλοίων.
Την διέλευση καλωδίων υψηλής τάσης που θα διέρχονταν από την Χαλκίδα για τις ανάγκες της Αττικής.
Είναι σαφές ότι η Ριτσώνα και η ευρύτερη περιοχή τείνει επικίνδυνα να γίνει ιδεολόγημα επιτήδειο στην ανεύρεση πρόχειρων λύσεων και εκτοπίσεων των προβλημάτων της Αττικής.

Επισημαίνουμε την ευκολία με την οποία ξεπερνιούνται εμπόδια και παραχωρούνται εγκατελειμμένα στρατόπεδα για την πρόσκαιρη ανακούφιση των Αθηνών την ίδια ώρα που το κράτος κωφεύει στις απαιτήσεις του λαού της Χαλκίδας για την παραχώρηση του στρατοπέδου του 575 τάγματος πεζοναυτών στο Δήμο Χαλκιδέων.
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι κατά το αυτό χρονικό διάστημα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημιουργεί, αδικαιολόγητα, προσκόμματα στην παραχώρηση του Πεδίου Βολής για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας .
Είναι προφανές ότι τεχνηέντως και προσχηματικώς αναφύεται η επιπλοκή αυτή, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η σκοπιμότητα της μη ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας –Ηπείρου 2007-2013» (ΕΣΠΑ) του Γ.Ν.Ν Χαλκίδας και της υλοποίησης σε βάρος του άλλων κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Συνεπεία των ανωτέρω:

Αντιδρούμε στο σχέδιο της κυβέρνησης η οποία αδιαφορεί για τις παρενέργειες της απόφασής της στην τοπική κοινωνία.
Αντιδρούμε στη συνεχή υποβάθμιση της Εύβοιας. Συνεχή υποβάθμιση που εκδηλώνεται και από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Μη ένταξη, στο τομεακό πρόγραμμα υγείας του Γ.Ν.Ν Χαλκίδας.
2. Συνεχείς και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ίδρυση του Εφετείου Ευβοίας .
3. Μη ένταξη, παρά την ωριμότητα των μελετών, στα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα των οδικών αξόνων της Εύβοιας και ιδιαίτερα της παράκαμψης Χαλκίδας (Χαλκίδας –Αρτάκη-Ψαχνά ).
4. Παντελής απουσία των μνημείων της Εύβοιας, που χρήζουν προστασίας και αποκατάστασης, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτισμού. (Ι.Ν Αγ. Παρασκευής, Αρέθουσα, Κριεζώτειο κ.τ.λ).
5. Πλήρης αδιαφορία, παρά τις υποσχέσεις για την αποκατάσταση κοινόχρηστων εγκαταστάσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές –πλημμύρες κ.λ.π) Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εμπόδια που θέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Λήλαντα ποταμού.

Αντίθετα η κυβερνητική πρόνοια, μέχρι σήμερα για την Κ. Εύβοια στηρίζεται:

1) στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών στη Ριτσώνα
 2) στην καταστροφή του Β.Ευβοικού συνεπεία της Κ.Υ.Α που επιτρέπει στη ΛΑΡΚΟ να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα τον κόλπο με τόνους σκουριάς και καρκινογόνων βαρέων μετάλλων.
3) στην μετατροπή της Χαλκίδας σε χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων του συνόλου σχεδόν του νομού, γεγονός που θα προκαλέσει τον κορεσμό του Χ.Υ.Τ.Α Κ. Εύβοιας κατά την διάρκεια του έτους 2011.

Κύριε Υπουργέ
Στο Δημοτικό συμβούλιο Χαλκίδας έχουμε από καιρό κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή. Και την επιλογή αυτή δεν την παζαρεύουμε.
Πάνω απ’ όλα βάζουμε τις ανάγκες του τόπου.
Αν μείνουμε άπραγοι ο τόπος δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ή να συναινέσουμε ώστε ο χώρος της Ριτσώνας να θεωρηθεί κατάλληλος για την εναπόθεση μεταναστών αυτή τη φορά σε χωματερή ψυχών.

Κύριε Υπουργέ
Κατά το παρελθόν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας, με ομοθυμία και ομοβροντία, νομιμοποιούμενες από το παλλαϊκό αίτημα των πολιτών απέτρεψαν στην πράξη και ακύρωσαν στην υλοποίησή τους ανάλογους σχεδιασμούς.
Ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσει σύνεση, ως προϊόν δημοκρατικού προγραμματισμού και πολιτισμένου διαλόγου, και δεν θα επιβληθεί στο τόπο μας «στρατιωτικός νόμος» γεγονός που θα προκαλέσει τη τοπική μας κοινωνία σε ευθεία αναμέτρηση, δημιουργώντας καταστάσεις «τύπου Κερατέας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *