ΕΣ: Ασαφείς και αντισυνταγματικές διατάξεις στο Ασφαλιστικό

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου διακρίνει ασάφειες και αοριστίες σε πολλές διατάξεις του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου. Παράλληλα, επισημαίνεται και το ενδεχόμενο να κριθούν σημεία της μεταρρύθμισης αντισυνταγματικά. Η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να εκδοθεί με όλες τις επισημάνσεις τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα», στην πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνήλθε την Πέμπτη, οι δικαστές αποφάσισαν να επιστρέψουν το νομοθέτημα στην κυβέρνηση με την επισήμανση ότι δεν έχει εξειδικευμένο συνταξιοδοτικό περιεχόμενο, ως όφειλε, προκειμένου να τύχει ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ειδικότερα, ο μη αμιγώς συνταξιοδοτικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου συνιστά, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, παραβίαση του άρθρου 73 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς, με τη μορφή αυτή, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η διάταξη με την οποία καταργείται η αναλογία μισθού και σύνταξης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 9 του του Συνταξιοδοτικού Κώδικα. Υπέρ του υπολογισμού της σύνταξης σε αναλογία με τον μισθό έχει ταχθεί και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Το νομοσχέδιο καταργεί αυτή την πρακτική, και συνεπώς και το σχετικό άρθρο του Συνταξιοδοτικού Κώδικα, με στόχο τη δραστική μείωση των συντάξεων.

Πρόκειται για ρύθμιση που, όπως και η διάταξη που προβλέπει την ενοποίηση των Ταμείων σε τρία, είναι πολύ πιθανό να κριθεί αντισυνταγματική από τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς η προβλεπόμενη ενοποίηση θα αναμείξει εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα με εκείνους που απασχολούνται στο Δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, η Ολομέλεια στάθηκε και στο γεγονός ότι η κυβερνητική δέσμευση βάσει της οποίας εξαιρούνται από τις νέες ρυθμίσεις όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2010 δεν επαναλαμβάνεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *