Ανακοίνωση για τις γραμμές υπέρ-υψηλής τάσης μέσα από την ευρύτερη περιοχή του Αφρατίου

Η πλειοψηφία των κατοίκων του Αφρατίου βρέθηκε τον τελευταίο καιρό μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Είδε να πραγματοποιούνται εργασίες στα όρια της κατοικημένης περιοχής Αφρατίου, αλλά και μέσα στο δάσος, ιδιοκτησίας του Δασικού Συν/μού Αφρατίου, οι οποίες στοχεύουν στην τοποθέτηση πυλώνων για να περάσουν εναέριες γραμμές υψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος προερχόμενες από την περιοχή του Αλιβερίου και κατευθυνόμενες προς Χαλκίδα. Φυσικά τα εναέρια καλώδια στοιχίζουν πολύ λιγότερο για τη ΔΕΗ και γιαυτό τα προτιμά και μαζί με το κέρδος προτίμησε και την περιοχή μας!

Είχαν προηγηθεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ληλαντίων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου όπου ουσιαστικά είχε εγκριθεί η μεταφορά αυτή,  όπως επίσης και απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης κάποιας έκτασης που ανήκει στο Δασικό Συν/μό Αφρατίου, δηλαδή στους κατοίκους ως επί το πλείστον της περιοχής. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν χωρίς οι κάτοικοι του Αφρατίου να γνωρίζουν επισήμως τίποτα,  έτσι ώστε το Αφράτι να πληρώσει το τίμημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και γιατί όχι και καταστροφής. Είναι βλέπετε αυτές οι αποφάσεις σύμφωνες και με την πράσινη ανάπτυξη!

Ανέκαθεν οι σχεδιασμοί των υπευθύνων προέβλεπαν για την περιοχή του Αφρατίου πότε τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (χαβούζας) πότε τη δημιουργία φυλακών στα όρια του χωριού για να αποσυμφορηθεί το ‘ευγενές’ κέντρο και τώρα εξυπηρέτηση της ΔΕΗ χάριν της κοινής ωφέλειας έστω κι αν αυτό σημαίνει τη βλάβη μιας ολόκληρης περιοχής.

Η περιοχή από την οποία θα περάσουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια βλάπτεται ανεπανόρθωτα γιατί:

● Πλήττεται το οικοσύστημα του περιβάλλοντος χώρου

● Πλήττεται το ιδιωτικό δάσος Αφρατίου που είναι ίσως ο μοναδικός πλούτος που διαθέτει η περιοχή μας συνυπολογίζοντας και άλλες κατά καιρούς «παρεμβάσεις» που είναι δεδομένες και υπαρκτές

● Καταστρέφεται η όποια δυνατότητα οικιστικής επέκτασης του χωριού καθώς αυτή η βόρεια–ανατολική πλευρά που «υποθηκεύεται» τώρα ήταν η μοναδική διέξοδος για το άνοιγμα των ορίων του.

● Καταστρέφεται η δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιών των κατοίκων που έχουν τις δραστηριότητές τους μέσα στις περιοχές αυτές( γεωργοί, κτηνοτρόφοι κτλ).

● Κινδυνεύει η υγεία των ανθρώπων αυτών που καθημερινά θα εκτίθενται στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα εκπέμπουν τα καλώδια  υπερ-υψηλής τάσης με τα χιλιάδες Volt.

● Κινδυνεύει φυσικά η υγεία όλων των κατοίκων από τις επιδράσεις  αυτών των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην καρκινογένεση. Επειδή όμως δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία γιαυτές τις επιδράσεις κάποιοι νομίζουν ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. [Αλήθεια, η έρευνα για τις καρκινογενέσεις εξαιτίας όλων των βλαπτικών επιδράσεων του περιβάλλοντος (π.χ μολυσμένα νερά, μεταλλαγμένα τρόφιμα, ακτινοβολίες κτλ) γίνονται πριν ή μετά τους θανάτους που σημειώνονται; βλ. περίπτωση Ασωπού]

 

Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα έχουν ως εξής :

 

Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 20011 πραγματοποιήθηκε στο Αφράτι συνέλευση των κατοίκων, με θέμα την ενημέρωση από τον καθηγητή κ. Τσιτομενέα για τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία του πληθυσμού και τη λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τη σχεδιασμένη -πλέον- μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ με εναέριες γραμμές υψηλής τάσης μέσα από την ευρύτερη περιοχή του Αφρατίου. Στην συνέλευση  παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων ο οποίος δεσμεύθηκε να μας συμπαρασταθεί σε όποια απόφαση καταλήξουμε ως τοπική κοινωνία. Φτάνει όμως μόνο αυτό ;

Μέσα από τη συνέλευση προέκυψε μια ομάδα πρωτοβουλίας κάποιων πολιτών οι οποίοι μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο και άλλους τοπικούς φορείς θα βοηθούσαν στην προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας λύσης, έτσι ώστε να προστατευθούν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των κατοίκων τα οποία σχετίζονται βέβαια, κατά πρώτιστο λόγο, με την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν, κινούνται και εργάζονται.

Η ομάδα πρωτοβουλίας συναντήθηκε τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 και κατέληξε στην πρόταση να συγκληθεί Γενική Συνέλευση Του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχειρίσεως Αδιαιρέτου Ιδιωτικού Δάσους Αφρατίου προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να ληφθούν  αποφάσεις, δεδομένου ότι τα σημεία από τα οποία θα περάσουν οι πυλώνες  καθώς και ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί ο υποσταθμός ανήκουν στον εν λόγω Συν/μό, ο οποίος δεν έχει ενημερώσει σε κανένα στάδιο και για κανένα ζήτημα τη Γενική Συνέλευση. Το αίτημα μεταβιβάστηκε προφορικά στο Δ. Σ του Συν/μού από δύο μέλη του Δ. Σ τα οποία παρευρίσκονταν στη συνάντηση.

Παρόλα αυτά όμως μέχρι σήμερα – και παρόλο που ο χρόνος είναι πολύτιμος καθώς η ΔΕΗ δουλεύει – δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση για σύγκληση Γ. Σ παρά μόνο προφορική πληροφορία για συνεδρίαση του Δ. Σ τοο Συν/μού με το Τοπικό Συμβούλιο Αφρατίου. Έτσι παρακάμπτονται για άλλη μια φορά οι κάτοικοι και μέτοχοι της περιουσίας του Συν/μού και επιπλέον δίνεται η εντύπωση της σκόπιμης κωλυσιεργίας.

ΕΠΕΙΔΗ οι εργασίες της ΔΕΗ στην εν λόγω περιοχή είναι σε εξέλιξη

à          ΕΠΕΙΔΗ κυριολεκτικά «πιαστήκαμε στον ύπνο» όντας σκόπιμα ανενημέρωτοι για  όσα διαδραματίζονταν

 

ΖΗΤΟΥΜΕ Άμεσα Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού

à Άμεση παύση των εργασιών της ΔΕΗ και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ώστε η διέλευση των γραμμών υπερ-υψηλής τάσης να γίνει σε ασφαλή απόσταση από τον οικισμό και με τρόπο που θα έχει ως κυρίαρχο κριτήριο την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *