Ζωτικής σημασίας ο αλιευτικός κλάδος για τις παράκτιες περιοχές

Έμφαση στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αλιείας έδωσε ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας  στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στη σημερινή συνεδρίαση η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κα Δαμανάκη Μαρία, παρουσίασε τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Ο Σίμος Κεδίκογλου ως εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι ο αλιευτικός κλάδος είναι ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση των παράκτιων περιοχών και πρόσθεσε, ότι θα πρέπει  να ενισχυθεί η οικονομική βιωσιμότητα των παράκτιων στόλων μικρής κλίμακας, από τους οποίους εξαρτώνται άμεσα οι παράκτιες κοινότητες και κυρίως οι νησιωτικές περιοχές, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.

Όπως είπε, είναι απαραίτητο οι ενισχύσεις να διατηρηθούν και να επεκταθούν με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου, την ασφάλεια των επαγγελματιών του κλάδου και τη βιωσιμότητα των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων μέσα από ένα νέο επαγγελματικό πλαίσιο για τους αλιείς. Επίσης, τόνισε, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον επαναπροσανατολισμό των αλιέων σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις για τη διάλυση των αλιευτικών σκαφών.

Σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της Κοινοτικής αλιείας επισήμανε ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε διαφορετικές παραμέτρους ή σε συνδυασμό παραμέτρων, ανάλογα με την περιοχή όπου αυτή ασκείται και σημείωσε ότι στη Μεσόγειο ο προσδιορισμός της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης είναι αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού η αλιεία είναι πολύ ειδική και ένα απόθεμα αλιεύεται από πολλά εργαλεία. και η διαχείριση των αλιευτικών πόρων απαιτεί υψηλό επίπεδο επιστημονικών γνώσεων το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενδυνάμωσης της εφαρμοσμένης ερευνητικής δραστηριότητας για την οποία ως εκ τούτου απαιτείται η πρόβλεψη αυξημένης δημοσιονομικής κάλυψης.

Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της αλιείας στις διάφορες περιοχές, όπως στην περίπτωση της ελληνικής αλιείας, όπου η πλειονότητα των αλιευτικών σκαφών πραγματοποιούν ταξίδια μικρής διάρκειας και άρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του στόλου, οι γεωγραφικές, (μορφολογία ελληνικών ακτών), απομακρυσμένα νησιά, κυρίως όσον αφορά στο θέμα του καθορισμού λιμένων.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υποστηριχθούν περιοχές που εξαρτώνται από την αλιεία μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση στον τομέα μέσα από επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη, στις υδατοκαλλιέργειες και τη μεταποίηση των αλιευτικών προϊόντων, καθώς και να προστατευθεί το επάγγελμα του αλιέα με την εθελουσία έξοδο με πρόωρη συνταξιοδότηση από το επάγγελμα των μεγαλύτερων σε ηλικία και την είσοδο στο επάγγελμα νέων με άρτια κατάρτιση.

Όπως επισήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου,  απαιτείται η εφαρμογή μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα και την αναδιάρθρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε περίπτωση βασικός στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση των αλιευτικών πόρων, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του τομέα, η βελτίωση των εισοδημάτων των απασχολούμενων σε αυτόν, καθώς και η κάλυψη της αγοράς με αλιευτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που αλιεύονται ή εκτρέφονται στην Ε.Ε.

Για τη σημερινή κατάσταση των αποθεμάτων είπε, ότι δεν οφείλεται στην απουσία κατάλληλων νομικών εργαλείων και μηχανισμών, αλλά στην ανεπαρκή χρησιμοποίησή τους και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τον περιορισμό της αλιευτικής ικανότητας νομοθετικά και όσον αφορά στα μεταβιβάσιμα δικαιώματα για τη μείωση της αλιευτικής ικανότητας, πρόκειται για μέσο που δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους αλιευτικούς στόλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *