Ο Συμεών Κεδίκογλου προς την Επίτροπο Δαμανάκη για θέματα αλιείας

Ξεκάθαρες απαντήσεις ζήτησε από την Επίτροπο για θέματα Αλιείας κ. Δαμανάκη ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου για τα ζητήματα αλιείας σε συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών στη Βουλή.

 Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι ο σεβασμός μας προς το περιβάλλον και τη διατήρηση των αποθεμάτων θεωρείται δεδομένος, αλλά παράλληλα οφείλουμε να ενισχύσουμε τους εποπτικούς μηχανισμούς και να εντείνουμε τον έλεγχο στις θάλασσες, κάτι που βέβαια αποτελεί αρμοδιότητα του ελληνικού Υπουργείου, καθώς ενώ οι νόμιμοι αλιείες υφίστανται τους περιορισμούς των κανονισμών και της νομοθεσίας, υπάρχουν και εκείνοι που ανεξέλεγκτα και αλιεύουν παράνομα και εις βάρος του περιβάλλοντος και φοροδιαφεύγουν εις βάρους του δημοσίου και των νομοταγών αλιέων.

 Εκτενώς αναφέρθηκε στα ζητήματα της μέσης αλιείας και του γρι γρι. Ο βουλευτής απεύθυνε ερώτημα προς την Επίτροπο αν μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το γρι γρι και τη μηχανότρατα με παρεκκλίσεις από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1967, ο οποίος αποφασίστηκε το 2005 «για εμάς χωρίς εμάς». Στην περίπτωση που δοθεί οριστική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάτι τέτοιο δεν εγκρίνεται, ζήτησε να προβλεφθεί μία μεταβατική περίοδος και αποζημίωση στους αλιείς του γρι γρι. Επίσης, στην προσπάθεια ανεύρεσης μιας πολιτικής λύσης που θα βοηθήσει τους αλιείες, απεύθυνε το ερώτημα αν υπάρχει η βούληση να αναθεωρηθεί σε κάποιο χρονικό διάστημα ο σχετικός κανονισμός, ενώ απαντήσεις ζήτησε και για τις εξελίξεις στο θέμα της βιντζότρατας.

 

Οι απαντήσεις από την πλευρά της Επιτρόπου ήταν ξεκάθαρες με σαφή την πρόθεση να μην δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες. Για τη βιντζότρατα, απάντησε ότι το εθνικό σχέδιο διαχείρισης που υποβλήθηκε στην Επιτροπή δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για την έγκρισή του και ότι, δεδομένου ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από τη χρήση της ενδέχεται να είναι σημαντικός, δεν εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρέκκλιση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για κανένα άλλο κράτος μέλος. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας παρέχει όμως χρηματική αποζημίωση σε όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να αποσύρουν το σκάφος τους με σκοπό τη διάλυση, όπου στη περίπτωση της Ελλάδας, οι μισοί περίπου ιδιοκτήτες βιντζότρατας έχουν ζητήσει την απόσυρση.

 

Για την περίπτωση της χρήσης του γρι γρι, η κ. Δαμανάκη ενημέρωσε ότι η αίτηση παρέκκλισης που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο διαχειριστική σχέδιο εκκρεμεί ακόμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο μεσογειακός κανονισμός δεν επιτρέπει την αλιεία γόνου, γεγονός που επιβάλλει την αλλαγή εργαλείων (επιλεκτικά δίχτυα),  ώστε να μπορέσει αυτό να διασφαλιστεί. Θετικό είναι ότι η προμήθειά τους μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός κ. Διαμαντίδης ανακοίνωσε ότι μεταξύ των περιοχών που θα επωφεληθούν από τα προγράμματα LEADER Aλιείας θα είναι και η Εύβοια, καθώς πριν το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων με την Εύβοια. Με το εν λόγω πρόγραμμα  προβλέπονται οικονομικές ενισχύσεις σε αλιείς και κατοίκους παράκτιων περιοχών για την διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

 

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε προς την κ. Δαμανάκη και τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Διαμαντίδη ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα, καθώς απασχολούνται πολλές οικογένειες άμεσα ή έμμεσα από την αλιεία, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν πάρει δάνεια για ανανέωση του εξοπλισμού τους, όπως τους επιβάλλεται, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Γι’ αυτό, ζήτησε τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την κ. Δαμανάκη όσο και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και τον κ. Διαμαντίδη να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κλάδο στο πλαίσιο της νομοθεσίας και της αρχής σεβασμού του περιβάλλοντος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *