Ποιό είναι τελικά το πόρισμα;

Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου ζητά ο βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου για το ΤΕΙ Χαλκίδας. Και αυτό την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο Τεχνολογικό Ίδρυμα.

Μετά την αναφορά που είχε καταθέσει στις αρχές του έτους, ο Συμεών Κεδίκογλου ζητά με ερώτησή του στα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών την έκδοση του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργείται από τη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Στερεάς Ελλάδας για το ΤΕΙ Χαλκίδας.

Συνομιλώντας με σπουδαστές και εργαζόμενους, οι οποίοι μιλούν για απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ο βουλευτής, μετά και τις νέες καταγγελίες από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, απευθύνεται εκ νέου στα δύο αρμόδια υπουργεία, πιέζοντας για την επίλυση των προβλημάτων που υποβαθμίζουν τη λειτουργία του ΤΕΙ.

Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

Θέμα: Πορεία έκβασης και πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Κύριοι Υπουργοί,

Σε απάντηση αναφοράς που είχα καταθέσει προς τα δύο Υπουργεία στις 25 Ιανουαρίου 2011 με θέμα καταγγελίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Σ.Ε.Π.) Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας σχετικά με χειρισμούς της διοίκησης του ΤΕΙ για επιλογή και αναθέσεις έργων, προκηρύξεις διαγωνισμών αμφιβόλου σκοπιμότητας και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας τμημάτων, το Υπουργείο Οικονομικών μας πληροφόρησε ότι έχει εκδοθεί, κατόπιν αναφορών Μόνιμων Καθηγητών ΤΕΙ Χαλκίδας, εντολή διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου για τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2008. Σε συνέχεια της ανωτέρω εντολής, το Υπουργείο Παιδείας ανέθεσε στις 2 Αυγούστου του 2010 στη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Στερεάς Ελλάδας εντολή διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία εξαετία και επέκτασή του μέχρι τις 17-5-2010. Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και του μεγάλου όγκου των επαληθεύσεων ζητήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 η συνδρομή και δεύτερου Οικονομικού Επιθεωρητή.
Στο μεταξύ, το ΤΕΙ Χαλκίδας λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση Επιθεωρητών Εργασίας, που επισκέφθηκαν το εκπαιδευτικό ίδρυμα στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, που απαρτίζεται από τρεις εργαζόμενες στο ΤΕΙ Χαλκίδας, μια επιστημονική συνεργάτιδα, μία διοικητική υπάλληλο και μία επίκουρη καθηγήτρια, «…η υποβάθμιση μέχρι καταργήσεως των υπηρεσιών καθαριότητας ξεκίνησε από τη στιγμή που τρία χρόνια πριν άρχισε η σταδιακή συνταξιοδότηση του μόνιμου προσωπικού και οι διοικούντες δεν μερίμνησαν ή δεν θέλησαν να το αντικαταστήσουν. ‘Έκτοτε οι υπηρεσίες καθαριότητας παρεδόθησαν σε εταιρίες με αδιαφανείς διαδικασίες, έναντι υψηλών αμοιβών. Το επιχείρημα ‘εξοικονόμησης πόρων και της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών’ εύκολα καταρρέει με απλή πρόσθεση και σύγκριση των ποσών που δαπανώνται σε ένα ολόκληρο έτος στην περίπτωση του μόνιμου προσωπικού και σε αυτήν του εξωτερικού συνεργείου. Το δε επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όταν και όποτε αυτές προσφέρονταν, ήταν χαμηλότατο, πχ η τελευταία σύμβαση προέβλεπε καθαρισμό μόνο για τους διαδρόμους και τις τουαλέτες του ΤΕΙ.»
Με βάση τα παραπάνω και θεωρώντας υποχρέωσή μου και υποχρέωσή μας να διαφυλαχτεί η δημόσια περιουσία και το αγαθό της δημόσιας παιδείας, ερωτάσθε:
1. Πότε αναμένεται το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που ζητήθηκε στις 16-6-2009;
2. Λόγω του μεγάλου όγκου των ελεγκτικών επαληθεύσεων, εξετάζεται η περίπτωση έκδοσης του πορίσματος τμηματικά ανά έτος;
3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επίλυση των προβλημάτων διοίκησης που υποβαθμίζουν τη λειτουργία του Τεχνολογικού Ιδρύματος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *