6 εκ. €, η μαύρη τρύπα για τις πληρωμές στα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας

Απελπιστική είναι η κατάσταση που κυριάρχησε ό,τι αφορά τα σχολικά έργα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά υπάρχουν σε εξέλιξη έργα ποσού 7.550.000 € με συμβάσεις, αλλά έχει διακοπεί η ροή χρηματοδότησης από τον ΟΣΚ. Όπως ενημερώθηκε πριν λίγο το περιφερειακό συμβούλιο εντάσσονται στο πρόγραμμα έργα συνολικής αξίας 7.550.000 €, ενώ υπάρχουν μόνο ταμειακά υπόλοιπα 1.680.000 €. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος ο περιφερειάρχης έκανε λόγο ακριβώς για την μη ροή χρηματοδότησης. Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης. Τα συγκεκριμένα στοιχεία ουσιαστικά αποτυπώνουν ένα έλλειμμα και διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ένταξης νέων έργων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χειμάρας ζήτησε από τον περιφερειάρχη να πάρει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να απεμπλακεί η υπόθεση και να συνεχίσει τις πληρωμές ο ΟΣΚ.

«Εχει γίνει συνάντηση με τον ΟΣΚ. Τα σχολεία έχουν ολοκληρωθεί και ολοκληρώνονται και έχουμε πολύ σημαντικές εκκρεμότητες σε εργολάβους», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς συμπληρώνοντας πως «η θέση του ΟΣΚ είναι ότι θα υπάρξει μια σταθερή αποπληρωμή το επόμενο διάστημα ή σε βάθος χρόνου λαμβανομένου υπ' όψιν και της οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται η χώρα. Οι οφειλές είναι αναγνωρισμένες, τις έχουν αναλάβει και εκείνο που μας λένε είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά». Τους φόβους του για το ενδεχόμενο ο ΟΣΚ να μην πληρώσει τις συγκεκριμένες συμβάσεις και να αναγκαστεί η περιφέρεια να καλύψει με δικούς τους πόρους, εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης  Εύβοιας Θανάσης Μπουραντάς. «Αν αναγκαστούμε να πληρώσουμε εμείς τότε τα χρήματα αυτά θα τα στερηθούμε από άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», υπογράμμισε ο κ. Μπουραντάς.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς αναλαμβάνουμε τέτοιες αρμοδιότητες και ουσιαστικά έχουμε γίνει ο κυματοθραύστης των πιέσεων των εργοληπτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Στουπής, ενώ η κα Σπανούδη σημείωσε πώς στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πρέπει να υπάρξει και μια πρόβλεψη πίεσης προς τον ΟΣΚ για να κάνει τις αποπληρωμές.

 Η κα Ντούρου κατέθεσε την αρνητική της άποψη σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία, υποστηρίζοντας πώς σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προωθηθούν τέτοιες λογικές και τέτοιες πολιτικές οι οποίες υποθηκεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *