αντιδρουν στο σ/ν για την παιδεία

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου συναντήθηκαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λιβαδειάς εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ της Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας) με σκοπό να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα της εκπαιδευτικής επικαιρότητας, θορυβημένοι και ανήσυχοι από τις εν κρυπτώ διαδικασίες που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφουν οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ (ανάμεσά τους η Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ευβοίας, Πουλιανίτου Ρούλα), κατά τη συνάντηση, αντάλλαξαν απόψεις και διαπίστωσαν την αναγκαιότητα να συντονίσουν τη δράση τους σε επίπεδο Περιφέρειας μιας και μια σειρά σοβαρά ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση θα αποφασίζεται πλέον εκεί.

 

Συγκεκριμένα, συζήτησαν αναλυτικά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Εξέφρασαν ρητά την άποψη ότι πίσω από τον εύηχο τίτλο «συγχωνεύσεις», βρίσκεται το ουσιαστικό κλείσιμο σχολικών μονάδων, που τους βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και για παιδαγωγικούς και κοινωνικούς λόγους που αφορούν, τόσο τους μαθητές, όσο και την ευρύτερη κοινωνία.

 

Θεωρούν πως το Υπουργείο Παιδείας στην προσπάθεια αυτή, δεν κινείται με γνώμονα στο συμφέρον της κοινωνίας και του δημοσίου σχολείου, αλλά στη λογική του «φθηνού» σχολείου και στοχεύει: στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, απώλεια οργανικών θέσεων και στην προώθηση της «αυτονομίας» της σχολικής μονάδας, δηλαδή στο άνοιγμα του σχολείου στην αγορά.

 

Αποφάσισαν, τέλος να πάρουν μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως: Ενημέρωση τόσο των Συλλόγων Γονέων και Μαθητικών Συμβουλίων, όσο και των Καλλικρατικών δήμων ώστε να συμπαραταχθούν μαζί τους και να μην προχωρήσουν σε προτάσεις για συγχωνεύσεις.

 

Επίσης, αποφάσισαν κοινές συνεντεύξεις τύπου και συγκεντρώσεις στην Περιφέρεια, καθώς και τακτική συνεννόηση ανάμεσα στους Προέδρους των ΕΛΜΕ για συντονισμό στη δράση, σε όποιο ζήτημα της εκπαιδευτικής συγκυρίας προκύπτει.

 

Ας σημειωθεί ότι η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου με επιστολή της προς τους δημάρχους στις 28 Ιανουαρίου, ζητά τη συνεργασία τους σχετικά με το ζήτημα των συγχωνεύσεων των σχολείων. Η υφυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της:

 

"…Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα αναφορικά με τις Συνενώσεις – Ιδρύσεις των Σχολικών Μονάδων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι φιλοσοφία όλων των δράσεων μας είναι το συμφέρον του μαθητή και η ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης. Θέτοντας ως βάση παιδαγωγικά κριτήρια κατά τη διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων σχολείων, συνυπολογίζουμε την απόσταση, χιλιομετρική και χρονική, το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Προφανείς εξαιρέσεις αποτελούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές, όπως θα διαπιστώσετε και στη επισυναπτόμενη εγκύκλιο. Προτεραιότητα μας είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του «Νέου Σχολείου».

 

Με γνώμονα τις αρχές της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής, η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολείων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά. Κάθε περιοχή που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτουμε τη σχετική εγκύκλιο και προσβλέπουμε στη συμβολή σας. Η γνώμη σας είναι βαρύνουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *