Απουσία της Εύβοιας απο το σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Απουσία της Εύβοιας απο χρηματοδοτήσεις και έργα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και καλεί τους βουλευτές του νομού να αντιδράσουν στην απαράδεκτη αδιαφορία του Υπουργείου, για υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας για την πυρόπληκτη και πλημμυρόπληκτη Εύβοια. Ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα της Νομαρχίας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στις αρχές του Δεκέμβρη έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, το έγγραφο που επισυνάπτεται και υπενθύμιζε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους Νομούς. Το ίδιο άλλωστε είχε κάνει και με τις αμέσως προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου (κ. Χατζηγάκη και κ. Μπατζελή).
Σε συνάντηση που ακολούθησε, η ενημέρωση που μας έγινε από τον Υπουργό ήταν απογοητευτική για την Εύβοια.
Ενημέρωσε ότι δεν έχει ενταχθεί πίστωση ούτε σε ένα έργο για την πυρόπληκτη και πλημμυρόπληκτη Εύβοια, ούτε από την προηγούμενη Υπουργό κ. Μπατζελή ούτε από τον αμέσως προηγούμενο τον κ. Χατζηγάκη.
Με τον κ. Χατζηγάκη είχε επιχειρηθεί συνάντηση για τα γνωστά θέματα, όπως αναφέρονται στο έγγραφο προς τον κ. Σκανδαλίδη.

Ανεπίσημα ενημερωθήκαμε τότε, ότι θα έπρεπε να μεσολαβήσει Κυβερνητικός βουλευτής, για τη συνάντηση και τα υπόλοιπα.
Όπως είναι γνωστό δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να μη συνεργαστούμε με κυβερνητικούς βουλευτές.
Όμως έτσι όπως τέθηκε το θέμα, πιστεύαμε ότι δεν έπρεπε να νομιμοποιήσουμε τέτοιες απαράδεκτες λογικές
.

Συναντηθήκαμε στη συνέχεια με την επόμενη Υπουργό την κ. Μπατζελή η οποία μίλησε για διάφορα σχέδια, χωρίς να αποκλείσει τίποτε, αλλά δεν έκανε και τίποτε.
Όλη αυτή η αντιμετώπιση του Νομού της Εύβοιας που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες είναι εξοργιστική και φυσικά απαράδεκτη.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κατασκευάσει κανένα έργο στην Εύβοια, για πολλές δεκαετίες λες και ο Νομός δεν βρίσκεται στον Ελλαδικό Χώρο.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Φράγμα Φερεκάμπου Σκύρου το οποίο εντάχθηκε γιατί προβλεπόταν από κάποιο πρόγραμμα για τα μικρά νησιά.
Έχουμε τη γνώμη ότι οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στο Κοινοβούλιο πρέπει να αντιδράσουν με όποιο τρόπο θεωρούν πρόσφορο.
Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκανδαλίδης έδειξε κατανόηση, αλλά οι προϋπολογισμοί των ενταγμένων έργων ανέρχονται στο 1,2 δις € και τα χρήματα είναι 470 εκ. €, όπως μας ενημέρωσε.
Αν οι προηγούμενοι Υπουργοί άφησαν τα πραγματικά προβλήματα και προώθησαν διάφορες «εξυπηρετήσεις», πρέπει να γίνουν οι σωστές ενέργειες και να ενταχθούν τα έργα των πυρόπληκτων και πλημμυρόπληκτων περιοχών της Χώρας και οι «εξυπηρετήσεις» να γίνουν αργότερα.

Ακολουθεί η επιστολή του Νομάρχη Εύβοιας, Θανάση Μπουραντά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2010:

ΘΕΜΑ: Προβλήματα αρμοδιότητας ΥΠ.Α.Α.Τ που απασχολούν την Εύβοια ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των ετών 2007 και 2009 και τις πλημμύρες του 2009
 
Κύριε Υπουργέ
Όπως είναι γνωστό ο Νομός Εύβοιας είναι ο δεύτερος σε καταστροφές μετά τον Ν. Ηλείας, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του έτους 2007.
Είχαμε την Απώλεια (7) νέων ανθρώπων, Κάηκαν 250.000 στρ. δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, με σημαντικές καταστροφές στην αγροτική Οικονομία και στο αστικό περιβάλλον (κατοικίες, επιχειρήσεις) και σημαντικές ζημιές στις υποδομές.
Το έτος 2009 είχαμε νέες πυρκαγιές στις οποίες κάηκαν 80.000 στρ. με αντίστοιχες καταστροφές στην αγροτική οικονομία.
Το ίδιο έτος (2009), ένα μήνα πριν τις εκλογές, το μεγαλύτερο τμήμα της Εύβοιας, που εκτείνεται από τη Β/Κ Εύβοια (Μαντούδι) μέχρι τη Ν/Κ (περιοχή Αλιβερίου –Κύμης) και κυρίως η Κεντρική Εύβοια, γνώρισαν τη μεγαλύτερη ίσως καταστροφή των τελευταίων 60 χρόνων από τις πλημμύρες της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου 2009.
Μετά τις καταστροφές, ιδιαίτερα του έτους 2007 έγιναν μελέτες από τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια, δημιουργήθηκαν προσδοκίες χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση μετά από διάφορες συζητήσεις και συσκέψεις ανακοίνωσε, δια του Κυβερνητικού εκπροσώπου, κάποια έργα στις 10-7-2008 για τους πυρόπληκτους Νομούς, μεταξύ αυτών και για την Εύβοια, αλλά μέχρι τις εκλογές του 2009 δεν είχε υλοποιήσει κάτι συγκεκριμένο.
Προς το τέλος του έτους 2009 το Υπουργείο Οικονομίας ανέθεσε σε ιδιωτικό γραφείο να καταγράψει τις καταστροφές, από τις πυρκαγιές του έτους του έτους 2007 και μετά. Για την Εύβοια το κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών εκτιμήθηκε στα 70 εκ. €.
Μέχρι σήμερα όμως δεν διατέθηκε ούτε ένα (1) € από τη σημερινή Κυβέρνηση, για άμεσες έστω επεμβάσεις, για την αποφυγή μεγαλύτερων καταστροφών.
Μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα αρμόδια στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης καλύπτονται πίσω από την οικονομική κρίση και από το γεγονός ότι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της προηγούμενης Κυβέρνησης είχε μεταφέρει τις αρμοδιότητες για τα αντιπλημμυρικά έργα στις Περιφέρειες και τους νομούς χωρίς βέβαια να διαθέσει και τα αναγκαία ποσά, όπως είχε υποχρέωση.
Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα νέων πλημμυρών και έχουμε αποφύγει τα χειρότερα.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, πήγε πίσω όλο το θέμα γιατί είχε άλλα σχέδια τα οποία δεν καταλάβαμε ποτέ.
Ουσιαστικά αγνόησε τις αποφάσεις τις προηγούμενης Κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους Νομούς, χωρίς να προτείνει ή να εφαρμόσει κάτι άλλο ή να δώσει κάποια προοπτική.
Κύριε Υπουργέ
Είναι αδιανόητο να αδιαφορεί η πολιτεία, για τη στήριξη των πυρόπληκτων και πλημμυρόπληκτων περιοχών.
Η χώρα συγκέντρωσε χρήματα και από την Ε.Ε. και από πολίτες. Τί έγιναν τελικά όλα αυτά;
Δεν ένοιωσε κανένας την υποχρέωση να κάνει έναν απολογισμό, να ενημερωθούν οι πολίτες για το που πήγαν όλα αυτά τα ποσά;
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας με ιδιαίτερη επιμέλεια κατέγραψαν ότι έργο έγινε στις πυρόπληκτες περιοχές από τις Νομαρχίες και τους Δήμους, από δικούς τους πόρους, για να δικαιολογήσουν δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από εκεί και πέρα δεν τους ξαναείδαμε.
Για να επικεντρωθούμε όμως στα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠ. Α.Α. Τ. σας στέλνουμε το κείμενο που δόθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τα έργα που είχαν αποφασιστεί από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τους πυρόπληκτους Νομούς:
ΗΛΕΙΑ   100 εκ. € συνολικά
ΑΧΑΪΑ    65 εκ. €  »  
ΜΕΣΣΗΝΙΑ    98 εκ. €  » 
ΛΑΚΩΝΙΑ    88 εκ. € » 
ΑΡΚΑΔΙΑ    85 εκ. €  » 
ΚΟΡΙΝΘΙΑ    96 εκ. €  » 
ΕΥΒΟΙΑ     68 εκ. €  »  

Όπως φαίνεται η Κυβέρνηση φρόντισε να διαθέσει πολύ μεγαλύτερα ποσά στους φιλικούς προς αυτή Νομούς με τις μικρότερες καταστροφές και άφησε την Εύβοια σχεδόν τελευταία.
Για την Εύβοια έχουν περιληφθεί τα εξής έργα:
1. Κατασκευή Φράγματος στην περιοχή των Ψαχνών  25 εκ.€
2. Βελτίωση Δικτύων Άρδευσης στον Κάμπο Ωρεών Ιστιαίας 25 εκ. €
3. Βελτίωση Δικτύων Άρδευσης στον Κάμπο Καρυστίας 5 εκ. €
        Σύνολο 35 εκ. €

– Δήμοι ΟΠΑΑΧ/ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ 8 Χ 1.800.000 € =14.400.000 €
– Δήμοι ΟΠΑΑΧ    10 Χ 1.200.000 € =12.000.000 €
– Είχε συμφωνηθεί Αγροτική οδοποία προϋπολ. 7.200.000 €       Γενικό Σύνολο 68.600.000€
Τα έργα Αγροτικής Οδοποιίας είναι τα εξής:
1. Αγροτική οδοποιία Τριάδας Ψαχνών (διανομή)  400.000 €
2. Κάμπου Ψαχνών 400.000 €

3. Αγροτική οδοποιία Κάμπου Δύστου 600.000 €
4. » Δήμου Κηρέως 800.000 €
5. » Πισώνα 500.000 €
6. » Μετοχίου Φαράκλας Ζ. Πηγή 600.000 €
7. » Προκόπι-Δαφνούσα-Μετόχι 400.000 €
8. » Μηλιές-Αγδίνες 600.000 €
9. » Δύστου, κριεζών, Κοσκίνων, Αργυρώ 900.000 €
10. » Δήμου Αυλώνος 1.000.000 €
11. » Άγ.Δημήτριος-Ρούκλια-Πετροκάναλος 1.000.000 €
 Σύνολο 7.200.000€

Δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει στους άλλους Νομούς που έχουν χαρακτηριστεί πυρόπληκτοι.
Στην Εύβοια δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό εκτός από το LEADER για ορισμένους Δήμους που δεν δικαιούνται ΟΠΑΑΧ.

Κύριε Υπουργέ
Ένα από τα σοβαρότερα έργα που θα έπρεπε να έχει ήδη δημοπρατηθεί, είναι το φράγμα των Ψαχνών. Ο παραγωγικός κάμπος των Ψαχνών απειλείται από την υφαλμύρωση η οποία μπορεί να τον καταστρέψει.
Έχει γίνει επίσης κυρίαρχο το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή των Ψαχνών γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλους τους πολίτες και περισσότερα στους αγρότες.
Η κατασκευή του φράγματος θα δώσει λύσεις κυρίως στους αγρότες οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Έχουμε την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *